Hlavní obsah

Hypotéky mohou zlevnit, i když inflace roste. Pomohou tomu tři věci

Foto: Seznam Zprávy

Co může pozitivně ovlivnit dostupnost hypoték? Poslechněte si Ve vatě s expertem Liborem Ostatkem.

Reklama

Článek

S rekordně rychlým růstem úrokových sazeb u hypoték došlo v letošním roce k silnému ochlazení a banky jich v porovnání s loňskem poskytly o 40 procent méně.

„Úrokový šok je v rozdílu čtyř až pěti procent. Jsme bezmála rok v historicky nejrychlejším zvyšování úrokových sazeb, to jsme nikdy předtím nezažili,“ říká Libor Ostatek, který je expertem na financování bydlení a v současné době působí ve společnostech Golem Finance a Broker Trust.

Aktuálně se podle něj nacházíme ve zlomovém, pozitivním okamžiku pro dostupnost bydlení. Tím je podle Ostatka stabilizace úrokových sazeb, kterou minulý týden oznámil nový guvernér České národní banky Aleš Michl a bankovní rada ji stvrdila svým rozhodnutím, když nezvolila další zvýšení úrokové sazby.

Přestože včera zveřejněná inflace přinesla další růst spotřebitelských cen meziročně o 17,5 procenta, cena peněz na trhu je podle Ostatka pro financující banky příznivá.

Čím to je, když inflace stále roste? „Vysvětluji si to tak, že trh větří příchod recese a bankovní trh chce obchodovat.“ Cena pětiletých peněz je podle Ostatka nejnižší od letošního března.

„Jestli se banky na pětiletce financují za 4,7 procenta, tak to otevírá prostor, aby určité zlevnění hypoték přišlo rychle. A mám-li inflaci, která míří ke 20 procentům, a mám možnost koupit nemovitost s hypotékou za šest procent, tak to není špatná úvaha.“

Podle Ostatka může přijít zlevnění již na podzim, ale nevylučuje, že se banky pustí do konkurenčního boje už v průběhu srpna. „Banky by mohly jít u pětileté fixace i pod pět procent.“

Libor Ostatek

  • zakladatel a jednatel společnosti Golem Finance
  • hypoteční expert Broker Trust
  • 2002–2005 GE Money Bank Switzerland
  • 1999–2002 GE Capital Bank
  • 1995–1998 Hypoteční banka

Kromě vysoké konkurence mezi bankami a příznivé ceny zdrojů existuje podle Ostatka ještě třetí možnost, která by snížila úrokové sazby hypoték, zejména u delších fixací.

V Česku je totiž atypická situace oproti zemím, které mají euro. Zatímco u zemí s eurem se podle Ostatka úrokové sazby zvyšují v závislosti na délce fixace úrokové sazby, v Česku je to přesně opačně. Nejdražší jsou jednoleté fixace a nejnižší sazby u těch nejdelších. I když i ty desetileté se pohybují kolem šesti až sedmi procent.

Právě dlouhodobé fixace by byly banky podle Ostatka ochotné snížit, pokud by se změnila pravidla pro předčasné splácení hypoték související s hypoteční turistikou. Pokud klient předčasně splácí hypotéku mimo zákonem povolené možnosti, které jsou zdarma, platí bance takzvané oprávněné náklady. Podle České národní banky si však banky mohou tyto náklady účtovat v řádu stokorun.

„Kdyby si teď banka vzala zdroje na poskytnutí desetileté hypotéky, sazby poklesnou a klient to za tři roky předčasně splatí, tak to pro banky představuje riziko ztrát,“ říká Ostatek. Podle něj je tento stav chybou, kterou je třeba napravit. Pokud by si banky v těchto případech mohly účtovat vyšší poplatky, mohly by jít s cenou dlouhodobých fixací dolů.

Jak recese a vysoká inflace ovlivní ceny nemovitostí a zájem o koupě bytů? A proč se v Česku píšou do inzerátů o pronájmu „pohádky“ o energetické náročnosti?

Poslechněte si celý díl podcastu Ve vatě.

Ve vatě

Podcast novinářky Markéty Bidrmanové a jejích hostů. Poslechněte si rady známých investorů a odborníků na téma investic, inflace, úvěrů a hypoték. Finanční „kápézetka“ pro všechny, kterým nejsou peníze ukradené.

Nový díl každý čtvrtek na Seznam Zprávách. Poslouchejte Podcasty.czApple Podcasts, na Spotify a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Související témata:

Doporučované