Hlavní obsah

Investice do nemovitosti vás ochrání před inflací, výnos nečekejte, říká Vávra

Foto: Seznam Zprávy

Kde se vyplatí investovat do nemovitosti? A s čím vším počítat? Ve vatě s Radovanem Vávrou

Reklama

Článek

Vysoká inflace a vysoké úrokové sazby. Ideální doba investovat peníze „do cihel“, pokud ovšem nechcete od investice vysoké zhodnocení, říká investor Radovan Vávra v podcastu Ve vatě.

Ceny nemovitostí jsou k nezastavení a nájmy zdaleka tak rychle nerostou. Obzvlášť v Praze poměr cena/výkon, tedy investice do koupě bytu a následný zisk z pronájmu, velký smysl nedává. Tam se výnosnost malého bytu pohybuje aktuálně jen kolem 3 %.

To v Mostě může byt investorovi vydělat i 10 %, nejvíc z republiky, jak vyplynulo z analýzy společnosti Valuo. Obdobně v Chomutově, Ústí nad Labem nebo Přerově.

„Pravidlo 50 % říká, že z nájmu, za který budeš v realitce svůj byt inzerovat, ti zbyde v reálu polovička. První nájem dáš realitce. Budeš muset vynaložit nějaké náklady. Pak to celé zdaníš. A až budeš byt po nájemníkovi přebírat, s hrůzou zjistíš, že se k němu choval hůře než ty,“ vypočítává komplikace Radovan Vávra v podcastu Ve vatě.

Připravte se na malý výnos

Kdo si od investice slibuje nadstandardní zhodnocení, má se podle Radovana Vávry poohlédnout jinde. Dřívější průměrný výnos z nemovitostí se pohyboval kolem 5 až 7 %. Dnes jsme i kvůli dražším úvěrům na 2 až 3 %.

„Musíš si odečíst cenu financování, která v českých korunách byla běžně pod 2 procenty. Letos ji uvidíš kolem 5 %. Proto říkám, že investice do nemovitosti je teď ten nejhorší nápad,“ říká Vávra.

Existuje podle něj ale výjimka: klient s volnými penězi, který nehledá vysoký výnos, chce jen ochránit úspory před inflací.

„Pokud vám někde leží hotovost a nemáte odvahu investovat do cenných papírů, pak vlastní nemovitost a její vylepšení je nejlepší nápad, který můžete mít. Zabijete tím dva ptáky jednou ranou. Jednak se poperete s vysokou inflací a jednak s vysokými úrokovými sazbami,“ míní investor.

V Praze nedojde k vysněnému poklesu ceny nikdy

Vývoj cen nemovitostí si lze představit jako hodiny. Na dvanáctce jsou ceny nejvýš, na šestce nejníž. Když je hospodářský boom, tak jde ručička nahoru. Když přichází ochlazení a nabídka převažuje poptávku, ceny klesají. To se cyklicky opakuje stále do kola. Kde se podle Vávry nacházíme teď?

„Teď je za 5 minut 12 nebo 5 minut po 12. To neumíme poznat. Všechny charakteristiky nám ukazují, že hospodářský cyklus je na vrcholu. To by mělo znamenat, že některé typy nemovitostí čeká ochlazení. U pražských rezidenčních nemovitostí ale k vysněnému poklesu cen nedojde nikdy,“ myslí si Radovan Vávra.

Poslechněte si celý podcast v přehrávači v úvodu článku.

Zajímá vás další obsah o investicích a osobních financích? Podívejte se do naší rubriky Finance.

Ve vatě

Podcast Radovana Vávry a Markéty Bidrmanové. Poslechněte si konkrétní rady známého investora na téma investic, inflace, úvěrů a hypoték. Finanční „kápézetka“ pro všechny, kterým nejsou peníze ukradené.

Nový díl každý čtvrtek na Seznam Zprávách. Poslouchejte Podcasty.czApple Podcasts, na Spotify a ve všech dalších podcastových aplikacích.

V podcastu vysvětlujeme základní finanční pojmy a principy, nejde ale o investiční poradenství.

O čem byste chtěli poslouchat příště? Co máme zlepšit? A co naopak určitě neměnit? Vaše připomínky, tipy i výtky uvítáme na adrese audio@sz.cz.

Radovan Vávra

*1963. Investor, bývalý bankéř, majitel twitterového účtu @BlanikZ.

V 90. letech byl členem představenstva Citibank. Mezi roky 2000 až 2001 byl generálním ředitelem a předsedou představenstva Komerční banky. V letech 2002 až 2003 šéfoval Union bance.

Je řadovým členem TOP 09 na Praze 1.

Reklama

Doporučované