Hlavní obsah

Budou vás nutit kupovat a prodávat, ale držte. Jak investovat přes aplikace

Foto: Seznam Zprávy

Kde má vlastní peníze investorka Andrea Lauren z Rockaway Capital? A jak s nimi zamíchala v poslední době? Poslechněte si podcast Ve vatě.

Reklama

Článek

Existují stovky investičních aplikací, které mohou lidem pomoci ochránit peníze před inflací. Podle Andrey Lauren z investiční skupiny Rockaway Capital jsou investice s jejich pomocí poměrně bezpečné, ale jsou v nich i háčky.

„Třebaže je na obzoru krize, klidně začněte investovat přes mobil,“ říká jedna ze špiček v investicích. „Je to bezpečné a dělám to i já,“ říká Andrea Lauren, partnerka investiční skupiny Rockaway Capital.

„Začala bych přes aplikace. Dejte si nějaký investiční profil, časový a rizikový, alokujte si část z měsíčního platu a zkuste to,“ říká byznysmenka, která v Rockaway zodpovídá za portfolio venture kapitálových investic s aktuální hodnotou 1,6 miliardy korun.

Právě investování přes mobilní aplikace může Čechy podle Andrey Lauren nakopnout k tomu, aby peníze okusované v bankách inflací vrhli do investic.

„Je užitečné, aby lidi měli nástroje ve svých rukách. Aby mohli investovat napřímo, bez prostředníků jako je makléř. Většina lidí má spořicí účty v bankách, kde se válí peníze, které donedávna drasticky prodělávaly. Nebo si koupí investiční byty, které jsou předražené a musí se o ně starat,“ dodává v aktuálním dílu podcastu Ve vatě.

Z investičních aplikací české provenience jsou nejznámější Portu, za kterým stojí Wood & Company, dále Fondee, která má za sebou J&T Bank, anebo Indigo provozovaný Patria Finance.

Poslechněte si předchozí díl podcastu

Ty jsou podle Andrey Lauren, která předsedala České fintechové asociaci, vhodné i k dlouhodobějším investicím třeba na důchod nebo na studium – třeba skrze ETF fondy, navíc s minimálními ročními poplatky pod jedním procentem.

Třebaže investování přes aplikaci není bez rizika, jako všechny investice, podle Lauren prakticky nehrozí, že by se klient ke svým penězům nedostal.

„Peníze nejsou v té appce ale na účtech toho obchodníka cennými papíry. Když máte peníze na účtu u velké banky, taky to není bez rizika,“ míní investorka ze skupiny Rockaway Jakuba Havrlanta.

„Bála bych se méně než soukromých emitovaných dluhopisů, které se na českém trhu prodávají podomními obchodníky jako vysavače,“ říká Lauren.

Pozor na obchodníky s dluhopisy

Na poskytovatele, kteří sídlí v tuzemsku, dohlíží ČNB. Jejich závazky v případě krachu řeší Garanční fond obchodníků s cennými papíry. Podle Lauren není třeba se bát ani britské aplikace Revolut.  Spadá pod tamního kvalitního regulátora, komunikace však bude obtížnější.

Jiný případ jsou tradingové aplikace typu SaxoTrader Go, eToro nebo Lynx, které se podle Lauren spíš než na dlouhodobé investice hodí na „hraní“ s jednotlivými akciemi.

Na co je podle ní třeba si dát pozor? „Budou vás nutit do velkého objemu transakcí na účtu, kupovat a prodávat. Což je dobré pro ně, už méně ale pro vás, mají totiž z každé transakce poplatky. Já bych spíš koupila a déle držela,“ radí Lauren.

Extrémní obezřetnost musí platit u pákových obchodů, kde se obchoduje s vypůjčenými penězi, čímž se násobí nejen zisky, ale i ztráty z vašich obchodů.

„Prodávat něco, co nevlastním, protože spekuluju na to, že cena dál poklesne, to jsou aktivity, které nejsou pro laika,“ míní investorka.

Kde má Andrea Lauren uloženy vlastní peníze? Jak vidí budoucnost technologických akcií? Poslechněte si celý podcast v přehrávači v úvodu článku.

Ve vatě

Podcast novinářky Markéty Bidrmanové a jejích hostů. Poslechněte si rady známých investorů a odborníků na téma investic, inflace, úvěrů a hypoték. Finanční „kápézetka“ pro všechny, kterým nejsou peníze ukradené.

Nový díl každý čtvrtek na Seznam Zprávách. Poslouchejte Podcasty.czApple Podcasts, na Spotify a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Související témata:

Doporučované