Hlavní obsah

Když se něco stane, beru bitcoiny a mizím. Zbytek zase vydělám, říká Mára

Foto: Petr Mára, Seznam Zprávy

Jak si připravit plán B pro nenadálé situace? Poslechněte si podcast Ve vatě s Petrem Márou o jeho investicích i plánování.

Reklama

Článek

Válečný konflikt jen stovky kilometrů za hranicemi vnímají někteří jako impuls k tomu, aby „řízli“ do svých financí. Kvůli padajícím trhům přeskupují investice. Kvůli padajícím měnám vybírají hotovost, nebo ji mění na valuty.

Známý propagátor technologií Petr Mára, který je hostem podcastu Ve Vatě, své finance v době nejistoty zásadně měnit nehodlá.

„Než chaoticky přesouvat peníze z bodu A do bodu B, zaměřuju se spíš na to, abych byl i ve vlastním těle i hlavě silnější a měl jsem odstup. Vždycky, když jsem něco vybral pod vlivem emocí, tak jsem to prodělal,“ popisuje svůj přístup influencer.

Pro nenadálé situace si ale Mára sestavuje „plán B“. Osekáním zbytečných nákladů to jen začíná, důležité je podle něj hledat nové příjmy, i kdyby to byla jen brigáda po večerech.

Sám si to jako někdo, koho živí z části přednášky pro živé publikum, ozkoušel s příchodem pandemie. „To byla velká změna. Byl jsem zaměřen hodně na offline a kompletně jsem přešel do onlinu. Teď přemýšlím, jak finance a majetek udržet, aby tou změnou prošel,“ řekl Petr Mára.

Své investice má Mára rozložené do dvou nohou, z nichž tu větší a stabilní tvoří ETF fondy a tu rizikovou kryptoměny jako bitcoin, ethereum nebo NFT (zkratka pro non-fungible tokens, nezaměnitelné tokeny).

Už nechci zmeškat „druhý internet“

„Když se něco stane, vezmu klíčenky s přístupem na bitcoin, ethereum, NFT, nějaké hodinky, rodinu, sednu do letadla a zmizím. I když tady o všechno přijdu, věřím, že to zase vydělám. Nebudu se stresovat tím, že ETF jsou minus pět procent,“ popisuje svůj přístup Mára.

Jako kotvu pro případy „kdyby něco“ vnímá Petr Mára právě své investice do ETF fondů s důrazem na technologie a USA, i když ani ty samozřejmě nejsou bez rizika. „Kdybych potřeboval jít do důchodu, tak peníze, které jsem tam nasypal, plus minus dostanu zpátky. Je to na extrémně dlouhodobý horizont. To je pro mě konzervativní přístup,“ vysvětluje.

Petr Mára

  • influencer v oblasti technologií
  • trenér s certifikací Apple, řečník na konferencích zaměřený na iPhone a iPad
  • na YouTube, Instagramu, TikToku a Twitteru má více než 330 tisíc followerů

Nejrizikovější Márova investice jsou naopak NFT. Pro někoho nehezké předražené ikonky z internetu, pro Petra Máru sázka na budoucnost, kterou tentokrát nechce zmeškat. Vlastní jich asi 200. „Za svůj život jsem zažil několik technologických převratů, které jsem podcenil – jako třeba příchod internetu – a nevěřil jsem jim dost, abych do nich investoval,“ říká.

Rusko-ukrajinská krize ale může podle Máry velkou část NTF usmrtit. „99 % věcí jsou nesmysly, je tam pouze 1 až 2 % tokenů, komunit, které přežijí,“ předpovídá.

Popraskají krypto bubliny během války na Ukrajině? A jak se během ní „politicky“ vyprofiluje bitcoin? Poslechněte si celý podcast v přehrávači v úvodu článku.

Ve vatě

Podcast novinářky Markéty Bidrmanové a jejích hostů. Poslechněte si rady známých investorů a odborníků na téma investic, inflace, úvěrů a hypoték. Finanční „kápézetka“ pro všechny, kterým nejsou peníze ukradené.

Nový díl každý čtvrtek na Seznam Zprávách. Poslouchejte Podcasty.czApple Podcasts, na Spotify a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované