Hlavní obsah

S nákupem televize počkejte, radí Vávra. S cenovkami zahýbe silná koruna

Foto: Seznam Zprávy

Silná koruna: komu prospěje, komu uškodí a co znamená pro investora? Poslechněte si další díl podcastu Ve vatě.

Reklama

Článek

Koruna je silná. Až dnes ČNB zvedne sazby, ještě posílí. „Posilování je dlouhodobý trend, který můžeme slíbit na celý rok. Určitě se letos proti silné koruně nezajišťujte, celý rok na tom budete vydělávat,“ říká Radovan Vávra.

Jak přesně zvyšující se úrokové sazby tlačí cenu koruny nahoru? Cena je výsledkem střetu nabídky a poptávky. Když jde cena něčeho nahoru, tak je po tom vysoká poptávka – jako teď po koruně, vysvětluje Vávra.

„Když můžeš v nějaké měně dostat bezrizikových pět procent a ve své mateřské měně můžeš mít bezrizikových nula procent, tak nemusíš být zvlášť bystrá, aby sis koupila úrok v té měně, která nese pět procent,“ říká.

Sazby bude ČNB držet kvůli vysoké inflaci nahoře nejspíš celý rok. Silná koruna vadí exportérům, inkasují většinou v eurech, a tak mají menší zisky. Zlevňuje však zboží z dovozu. I když kvůli zdražujícím komoditám nijak výrazně. Kdo si chce koupit něco z dovozu a nutně to nepotřebuje, vydržte, v prosinci to bude levnější, míní exbankéř Vávra.

„V praxi silnou korunu na cenovkách uvidíme, ale ne hned. Není to ve vztahu jedna k jedné, podobně jako vztah hypotéka – PRIBOR (mezibankovní úroková sazba, za kterou si banky půjčují navzájem, pozn. red.),“ vysvětluje.

Příklad? Když obchodník nakoupí plný sklad televizí v kurzu 26 korun za euro, bude se je snažit v tomto kurzu také prodat, třebaže koruna mezitím posílila na 24,40 korun za euro.

Malý investor ať silnou korunu neřeší

Vyplatí se teď nakupovat eura na jarní lyžovačku nebo letní dovolenou? „Já se nechám kurzovým rizikem smýkat. Transakce realizuju, až když vyměňuju službu nebo zboží za tu cizí měnu,“ přiznává Vávra. A radí, jak budoucí kurz dvou měn spočítat.

„Když máš v jedné měně úrok dvě procenta a ve druhé čtyři, tak jsi jednoduchým dělením a násobením schopná spočítat, kolik bude ten kurz za rok,“ dodává.

Foto: Seznam Zprávy

Vzorec, o kterém mluví Radovan Vávra

Ani drobní investoři nemusí pohyby kurzu podle Vávry řešit. „Pokud nespravujete velkou firmu, velký fond, velkou instituci, FX (Foreign Exchange Market, trh pro obchod s měnami, pozn. red.) se vůbec netrapte, nic s tím neuděláte.“ Velké firmy, třeba exportéři, se proti silné koruně zajišťují. Za to si ovšem banky účtují poplatky.

V jaké měně investovat? A lze své portfolio na silnou korunu připravit? Poslechněte si celý podcast Ve vatě v přehrávači v úvodu článku.

Zajímá vás další obsah o investicích a osobních financích? Podívejte se do naší rubriky Finance.

Ve vatě

Podcast Radovana Vávry a Markéty Bidrmanové. Poslechněte si konkrétní rady známého investora na téma investic, inflace, úvěrů a hypoték. Finanční „kápézetka“ pro všechny, kterým nejsou peníze ukradené.

Nový díl každý čtvrtek na Seznam Zprávách. Poslouchejte Podcasty.czApple Podcasts, na Spotify a ve všech dalších podcastových aplikacích.

V podcastu vysvětlujeme základní finanční pojmy a principy, nejde ale o investiční poradenství.

O čem byste chtěli poslouchat příště? Co máme zlepšit? A co naopak určitě neměnit? Vaše připomínky, tipy i výtky uvítáme na adrese audio@sz.cz.

Radovan Vávra

*1963. Investor, bývalý bankéř, majitel twitterového účtu @BlanikZ.

V 90. letech byl členem představenstva Citibank. Mezi roky 2000 až 2001 byl generálním ředitelem a předsedou představenstva Komerční banky. V letech 2002 až 2003 šéfoval Union bance.

Je řadovým členem TOP 09 na Praze 1.

Reklama

Doporučované