Hlavní obsah

Vávra: Chcete investovat do S&P 500? Bouchněte v bance do stolu

Foto: Seznam Zprávy

Jak začít s pasivním investováním podle indexu S&P 500? V podcastu Ve vatě vysvětluje Radovan Vávra.

Reklama

Článek

Když klesá, investoři panikaří. Když stoupá, berou to všichni jako samozřejmost. Klíčový burzovní index S&P 500 ukazuje, jak se vede americkým top firmám. Následujte ho a dlouhodobě vyděláte, říká Radovan Vávra v podcastu Ve vatě.

„Někdy i ve financích platí, že lepších výsledků dosáhnete pasivitou než aktivitou,“ radí investor Čechům, kteří hledají, kam ukrýt své peníze před inflací.

„Devadesát procent svých investičních peněz mějte v pasivně spravovaném produktu. S deseti procenty si klidně hrajte, dejte si to do bitcoinu, ale nespoléhejte na to, že najdete diamant,“ míní Vávra.

Index S&P 500 odráží výsledky přes 500 nejvýkonnějších amerických firem, z velké části technologických. Jenže jedna akcie Googlu stojí skoro 2700 dolarů a jedna akcie Berkshire Hathaway, holdingu Warrena Buffetta, dokonce 430 000 dolarů. Prostřednictvím fondu, podílového nebo ETF, si kousek Facebooku nebo Applu může koupit i drobný investor.

Pokud bude investovat dost dlouho, čeká ho průměrné zhodnocení deset procent, po odečtení inflace sedm procent. Jak jisté ale je, že se současným klíčovým americkým firmám bude dařit i za 30 let?

„Já na to sázím. Investování začíná tak, že si maluješ, jak bude zeměkoule vypadat. Vidíš tu hodně těžkého průmyslu, nebo spíš software a výpočetní techniku? Vidíš Evropu jako šampiona, nebo nás za 10 let všechny strčí do kapsy Čína?“ vysvětluje Radovan Vávra.

Fondů, které kopírují výkon S&P 500, je celá řada, například SPDR, iShares Core nebo Vanguard. Možnosti, jak se k nim dostat, jsou v zásadě tři. Buď přes online aplikaci (Portu, Fondee, Degiro), dále v klasické bance (nabízí například Fio banka) anebo skrze brokera (Patria, Lynx).

Každá z nich má své výhody a nevýhody. Liší se zejména v poplatcích. Jejich přehledné srovnání nabídneme brzy ve speciálním článku na Seznam Zprávách.

Jak vybrat?

„Každému člověku do 30 let doporučuju, stáhněte si pro začátek jakoukoli z velkých aplikací,“ vzkazuje Vávra nejmladším investorům.

Lidé ve středním věku se stabilním příjmem, kteří jsou schopní dávat stranou 5000 korun měsíčně, posílá Vávra pro pasivní podílový fond, který investuje pouze do indexu S&P 500, do specializované investiční společnosti, ideálně pod křídly banky.

Radovan Vávra

*1963. Investor, bývalý bankéř, majitel twitterového účtu @BlanikZ.

V 90. letech byl členem představenstva Citibank. Mezi roky 2000 až 2001 byl generálním ředitelem a předsedou představenstva Komerční banky. V letech 2002 až 2003 šéfoval Union bance.

Je řadovým členem TOP 09 na Praze 1.

„Jen pozor, motivace prodejců je prodat, kde mám největší provizi. U pasivních fondů je poplatek 0,04 %, což má třeba Vanguard i v kamenné bance. Proto vám ho občas nechtějí prodat. Takže bouchat pěstičkou do pultu, dupat nožičkou a říkat: Já to chci,“ radí Vávra.

Nejvyšší servis, ale také poplatky (třeba sedm dolarů za transakci) nabízí brokeři. „Pokud jste zabezpečený padesátník, jste ideální úlovek pro velkou brokerskou firmu, kde vás to s nimi bude bavit a vyděláte pěkné peníze,“ uzavírá Vávra.

Poslechněte si celý podcast v přehrávači v úvodu článku.

Ve vatě

Podcast Radovana Vávry a Markéty Bidrmanové. Poslechněte si konkrétní rady známého investora na téma investic, inflace, úvěrů a hypoték. Finanční „kápézetka“ pro všechny, kterým nejsou peníze ukradené.

Nový díl každý čtvrtek na Seznam Zprávách. Poslouchejte Podcasty.czApple Podcasts, na Spotify a ve všech dalších podcastových aplikacích.

V podcastu vysvětlujeme základní finanční pojmy a principy, nejde ale o investiční poradenství.

O čem byste chtěli poslouchat příště? Co máme zlepšit? A co naopak určitě neměnit? Vaše připomínky, tipy i výtky uvítáme na adrese audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované