Hlavní obsah

Vyjednávejte a oni cuknou. Exbankéř radí, jak urvat co nejlepší hypotéku

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

Jak dopadnou vyšší sazby na splátky hypoték? A jak teď fixovat úvěr? Poslechněte si podcast Ve vatě s bývalým bankéřem Luborem Žalmanem.

Reklama

Článek

Ne každý má to štěstí, že svou hypotéku zafixoval úrokem pod 2 %. Asi 40 tisícům domácností vyprší fixace do konce roku. Stojí před dilematem, co v turbulentních časech dál. Fixujte na dva roky, radí exbankéř Lubor Žalman.

Desítky tisíc domácností budou muset vsadit na to, co ani sami centrální bankéři pod novým guvernérem netuší: zda půjdou v dohledné době sazby dál nahoru, nebo dolů. Zafixují-li si hypotéku za současné už ne tak příznivé ceny, můžou prodělat, když úroky začnou klesat. Anebo vydělat, když bude utahování pokračovat a ceny půjček dál porostou.

„Podle nejnovější prognózy ČNB začne inflace opadávat v prvním čtvrtletí příštího roku. A i kdyby v ČNB převládli jestřábi, tak by šly potom úrokové sazby dolů. Já bych na moc dlouho nefixoval. Na dva roky,“ říká bývalý šéf Raiffeisenbank Lubor Žalman, nyní partner v EnCor Wealth Management, který spravuje peníze movitým klientům.

Poslechněte si předchozí díl podcastu Ve vatě

Jak si teď vyjednat v bance co nejlepší podmínky? „Hypotéka je pro většinu lidí největší transakce jejich života. Udělejte si výběrové řízení,“ nabádá Žalman. „Obejít více bank je nutnost. Je to jedna z mála situací, kdy je dobré využít finančního poradce. Zeptal bych se včas své banky, co mi nabízí, aby měl poradce čas pro vás sebrat nabídky od jiných bank,“ popisuje v podcastu Ve vatě.

Komu nekončí fixace v dohlednu, nemá podle Žalmana v téhle turbulentní době nový úrok řešit. „Teď bych počkal, jak se vyvine situace,“ radí.

Hypotéky budou poskytovat pod tlakem

Zajímavější období ale nastává pro všechny, kdo chtějí hypotéku refinancovat. Tedy splatit stávající úvěr novým hypotečním úvěrem za výhodnějších podmínek, s nižším úrokem. Podle Lubora Žalmana se objeví zajímavé nabídky.

Trh s hypotékami už vlivem dražších úvěrů a utažených hypotečních limitů chladne. Podle Žalmana poklesne oproti loňskému roku, který byl ale rekordní, až o 50 %. A banky si namísto čerstvých „hypotečníků“ začnou přetahovat ty stávající.

„Hypoteční oddělení budou hypotéky poskytovat pod tlakem. V bance jsou divize a oddělení. Všechny mají svůj plán. Když ho splní, dostanou bonusy, když ho nesplní nedostanou bonusy. Nikdo z šéfů nemá rád, když se plánuje míň než v předchozím roce,“ sdílí své zkušenosti.

Lubor Žalman

  • 2004 až 2012 – předseda představenstva a generální ředitel Raiffeisenbank,
  • pracoval pro Home Credit International v Rusku a byl konzultantem poradenské společnosti McKinsey & Company,
  • 2017 – spoluzakládá EnCor Wealth Management, který spravuje finance movitějším klientům,
  • expert investičního podcastu Ve vatě
  • twitter: @lzalman

Čtyři pětiny hypoték se v Česku prodají přes finanční poradce. Za přetažení hypotéky z jiné banky mají podle exbankéře pevnou provizi, o úroku s nimi proto vyjednávejte, radí exbankéř.

„Vyjednávat a oni cuknou. Jsem už deset let mimo banku, ale provize finančního poradce je mezi 1,6 a 1,7 % jednorázově z objemu hypotéky. Nebude koukat, jestli dostane o desetinku míň nebo víc,“ říká Žalman.

Co dělat, když kvůli vyšším úrokům najednou nezbývá na splátky? A vyplatí se teď splácet hypotéku rychleji, pokud zbývají peníze navíc?

Poslechněte si celý podcast v přehrávači v úvodu článku.

Ve vatě

Podcast novinářky Markéty Bidrmanové a jejích hostů. Poslechněte si rady známých investorů a odborníků na téma investic, inflace, úvěrů a hypoték. Finanční „kápézetka“ pro všechny, kterým nejsou peníze ukradené.

Nový díl každý čtvrtek na Seznam Zprávách. Poslouchejte Podcasty.czApple Podcasts, na Spotify a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované