Hlavní obsah

Vlevo dole: Balák je v suchu. Stihne Zeman omilostnit i Mynáře?

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Václav Dolejší a Lucie Stuchlíková se v aktuálním Reaktoru věnují kontroverzní prezidentské milosti pro Miloše Baláka.

Reklama

Článek

Prezident zase jednou popřel sám sebe a udělil skandální milost šéfovi Lesní správy Lány Miloši Balákovi. Je prý bezúhonný, dobře pracuje a soudy si na něj došláply jen proto, že nemají rády Miloše Zemana. Téma pro Reaktor politického podcastu Vlevo dole.

„Varovná kontrolka mi u Baláka zablikala, už když ho v roce 2014 kancléř Vratislav Mynář přivedl. Balák dřív stál v čele společnosti Lesy Hluboká s anonymními akciemi v Lucembursku, jež podivně zkrachovala, a soud to označil za klasickou insolvenční manipulaci,“ vzpomíná v podcastu Václav Dolejší.

A pak se začaly dít věci – rozpočet Lesní správy Lány, který se do té doby krčil jako zanedbatelná položka v rámci Hradu, rychle nabobtnal na stamiliony korun. Soudy teď ozřejmily jeden z důvodů. Balák manipuloval stamilionovou zakázkou tak, aby ji získala konkrétní firma – a součástí dohody bylo i přestřelení ceny.

„Samotné rozhodnutí omilostnit svého člověka je skandální. Ale ještě horší je to zdůvodnění, kdy prezident de facto obviňuje justici, že je podjatá,“ myslí si Lucie Stuchlíková.

Taktéž stíhaný kancléř Mynář teď možná lituje, že česká justice není rychlejší. Jeho případ podvádění s dotacemi nejspíš k pravomocnému rozsudku za úřadování Miloše Zemana nedospěje – a v milost tak Mynář doufat nemůže.

Pomohl by článek 66? Co ve skutečnosti stojí za tím, že se prezident kvůli nedůležitému úředníkovi odhodlal k takto skandálnímu kroku? A dostane Balák s Mynářem v říjnu vyznamenání? Čerstvý Reaktor si poslechněte v přehrávači v úvodu.

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího a Lucie Stuchlíkové, politických reportérů Seznam Zpráv.

Politické kauzy, problémy tradičních i nových stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Nový díl každou středu na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Své podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované