Hlavní obsah

Vlevo dole: Dát jitrnici, slíbit kanál a hrozit injekcí. Víme, jak na Zemana

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

I politický podcast se občas musí natáčet v akváriu.

Reklama

Článek

Prezident Miloš Zeman, toho času covid pozitivní, je rád středem pozornosti a chce být vidět jako ten, který všechno řídí. Proto si před jmenováním ministrů nové Fialovy vlády vymohl, že se s každým „osobně“ potká a promluví na zámku v Lánech.

„V tom se ale prezident přepočítal. Místo demonstrace své síly a důležitosti spíše ztrácí důstojnost. Lidé se baví desítkami vtipů se Zemanem v akváriu. Vlastně už prezidenta neberou vážně nebo se za něj stydí,“ říká politický reportér Václav Dolejší v podcastu Vlevo dole.

S kolegyní Lucií Stuchlíkovou v aktuální epizodě probírají, jak asi tak mohou vypadat prezidentova setkání s jednotlivými kandidáty na ministry. A jak probíhá Zemanovo zkoušení znalostí z oboru.

„Ponechme teď stranou, že prezident na tohle kádrování nemá právo, protože podle ústavy nese zodpovědnost za vládu premiér. Ale kdyby se náhodou ministerští adepti chtěli vlísat do jeho přízně, pak musí ministr zemědělství přinést jitrnice, ministr dopravy slíbit vodní kanál a šéf zdravotnictví pohrozit další injekcí,“ říká Stuchlíková.

Bude prezident zkoušet ministryni obrany, nebo spíš Jana Černochová jeho? Ocení Zeman jméno ministra Šalomouna? A komu vadí Václavova hovorová čeština a Lucčina angličtina? Poslechněte si podcast Vlevo dole v přehrávači nad textem.

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího a Lucie Stuchlíkové, politických reportérů Seznam Zpráv.

Politické kauzy, problémy tradičních i nových stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Nový díl každou středu na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Své podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované