Hlavní obsah

Vlevo dole: Deagrofertizace začala. Vláda naráží na odpor a Babiš se brání

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Jak poznat, kdo je nadstranický odborník a kdo Babišem dosazený pomocník Agrofertu?

Reklama

Článek

Premiér Petr Fiala sice zavelel k slibované „deagrofertizaci“ státní správy, té ale brání služební zákon. Především ministři financí Zbyněk Stanjura a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek přitom říkají, že na svých úřadech vstoupili doslova na nepřátelská území.

Narážejí prý na odpor a bojkot několika vysokých úředníků, které si na ministerstva přivedlo hnutí ANO. A Andrej Babiš samozřejmě dobyté kóty hodlá bránit. Už kritizuje vládu, že chce vyházet schopné odborníky, které tam on přivedl, a místo nich nastrčit na ministerstva kamarády.

Téma pro politický podcast Vlevo dole Václava Dolejšího a Lucie Stuchlíkové. „Tohle je pěkná ukázka dvou extrémů. Služební zákon, který měl zabránit masivním čistkám úřednictva během střídání moci, nakonec brání vládnout, protože noví ministři se pořádně nikoho nemohou zbavit a přivést si vlastní nejbližší spolupracovníky,“ říká Dolejší.

Strany současné vládní pětikoalice už před volbami poukazovaly na to, jaká ministerstva a úřady jsou nejvíc infiltrovány Babišovými lidmi, kteří místo zájmů státu chrání zájmy holdingu Agrofert. Proto se teď zaměřují hlavně na ministerstva financí, zemědělství, místního rozvoje nebo Finanční správu, Českou inspekci životního prostředí či státní podniky jako Čepro a Lesy ČR.

„Nový kabinet kromě personálií chce také zpřetrhat finanční toky mezi státem a Agrofertem, což jsou nejen dotace, ale třeba také inzerce, které státní podniky zadávaly v Babišových médiích,“ dodává Lucie Stuchlíková.

Co všechno už podle Andreje Babiše stihla nová vláda zkazit? Zapíjíte inovativní tousty radši deagrofertizovaným, nebo debabišizovaným mlékem? A jsou Václav a Lucie skuteční podcasteři, nebo je do Vlevo dole také nastrčil bývalý premiér?

Čerstvou epizodu politické talkshow si poslechněte v přehrávači v úvodu.

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího a Lucie Stuchlíkové, politických reportérů Seznam Zpráv.

Politické kauzy, problémy tradičních i nových stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Nový díl každou středu na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Své podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované