Hlavní obsah

Vlevo dole: Jste jako Babiš! Pět tisíc je málo! Fiala naštval všechny

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Chová se Fialův kabinet podobně jako ti, které dříve kritizoval za populismus?

Reklama

Článek

Středopravicová vláda Petra Fialy se rozhodla udělat nečekané sociální gesto: rodinám s ročním příjmem pod milion korun pošle jednorázový příspěvek za každé dítě 5 000 korun. Nápad, který vzbudil velké emoce, je tématem pro Reaktor podcastu Vlevo dole.

A kabinet se okamžitě ocitl pod palbou ze všech stran. Skalní pravičáci říkají, že se chová populisticky jako kdysi Paroubek nebo Babiš, když lidem pošle dáreček měsíc před zářijovými komunálními a senátními volbami. Zleva zase zní posměšky, že při razantním zvýšení měsíčních záloh na energie pouhých pět tisíc korun nic neřeší.

„Poradci premiéra připouštějí, že to není pravicové a že vlastně dělají totéž, co tolik kritizovali na Babišovi. Ale prý tím chtěli alespoň trochu upustit páru z hrnce, pod který přikládá populistická opozice,“ říká reportér Václav Dolejší.

„Kabinet se ocitl pod velkým tlakem populistické a extremistické opozice, že nic nedělá a nemyslí na naše lidi. Takže něco musel udělat, nějaké gesto, že na našince nezapomíná. Myslím ale, že limit milion korun je podle mě zbytečně moc vysoko,“ dodává Lucie Stuchlíková.

Celý Reaktor si poslechněte v přehrávači v úvodu. A nezapomeňte si pustit i další epizody Vlevo dole!

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího a Lucie Stuchlíkové, politických reportérů Seznam Zpráv.

Politické kauzy, problémy tradičních i nových stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Nový díl každou středu na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Své podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované