Hlavní obsah

Vlevo dole: Babiš má výhodu, na současnou roli trénoval osm let

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Všechny kritizovat a nadávat na poměry. ANO se v opozici vrací ke svým kořenům.

Reklama

Článek

Hnutí ANO je osm let v nejvyšší politice a po celou dobu bylo u moci. Teď si zkouší novou, opoziční roli. Jak mu to jde a kdo od Andreje Babiše dostal úkol neustále atakovat vládu, rozebírají v aktuální epizodě podcastu Vlevo dole Lucie Stuchlíková a Václav Dolejší.

„ANO vlastně ani nemuselo do své nové polohy moc přepínat, protože i když bylo ve vládě, vždy mělo jakousi opoziční a protestní rétoriku. Babiš dokázal kritizovat establishment a zároveň se u toho tvářit, že není jeho součástí. Takže pokud jde o rétoriku, nic nemusí měnit. V opozici bude pokračovat v tom, co doposud dělal,“ myslí si Stuchlíková.

Nové to ale bude pro ostatní tváře hnutí ANO. Babiš z nich vytvořil stínovou vládu, která bude pravidelně zasedat a kritizovat Fialův kabinet. Stínoví ministři dostali za úkol výrazně zvýšit aktivitu na sociálních sítích a nevynechat žádnou příležitost, kdy mohou kterékoliv z pěti vládních stran vyčinit za jakýkoliv přešlap.

„Role ANO coby nekompromisní opozice je logická. Mají ohromnou sílu 72 mandátů a hlavně zastupují půldruhého milionu voličů, kteří od nich čekají, že budou hájit jejich zájmy. Zatímco minulá opozice byla roztříštěná, Babiš bez ČSSD, KSČM nebo třeba i Přísahy ve Sněmovně bude dominovat jako výhradní oponent Fialova kabinetu,“ doplňuje Dolejší.

Co si pod slovem konstruktivní představujete vy? Hlasem jakého pohádkového zvířete mluví Alena Schillerová? A ví Marek Prchal na Babiše něco, co my ne? Poslechněte si aktuální epizodu politické talkshow Vlevo dole.

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího a Lucie Stuchlíkové, politických reportérů Seznam Zpráv.

Politické kauzy, problémy tradičních i nových stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Nový díl každou středu na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Své podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované