Hlavní obsah

Vlevo dole: Kremloboti, idioti, ruské onuce. Proč budí základna USA vášně?

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Podcast Vlevo dole se tentokrát věnuje pozdvižení, které způsobil třaskavý výrok ministryně Černochové.

Reklama

Článek

Jedna věta ministryně obrany Jany Černochové stačila k tomu, aby se Česko přes noc ocitlo v debatě stejně vášnivé a vyhrocené, jako když se před lety jednalo o americkém radaru v Brdech. Ta věta zněla: Chci na jednání v USA otevřít téma americké základny v Česku. A je hlavním tématem nejnovějšího dílu politického podcastu Vlevo dole.

Lidi si nadávají do kremlobotů a idiotů, komunisti oprašují spolek Ne základnám a SPD s Trikolórou se předhánějí v tom, kdo bude mít hezčí petici proti základnám. Koaliční partneři ODS jsou naštvaní, že o ničem nevěděli, a Piráti zase jednou připomínají voličům, koho to vlastně zvolili.

„A Andrej Babiš dělá to, co každý populista, když neví a nechce naštvat nikoho ze svých voličů – vytáhne referendum,“ říká Lucie Stuchlíková.

Poslechněte si další epizody Vlevo dole

Přitom je to celé takový virtuální problém. Nápad se základnou není projednaný s Američany ani s koaličními partnery a premiér Petr Fiala popírá, že by to vůbec bylo na pořadu dne. A koneckonců i Jana Černochová po několika dnech uznala, že to celé bylo řečeno „v atmosféře sjezdu“.

Experti říkají, že USA o novou základnu v Česku určitě mít zájem nebudou, maximálně by mohlo dojít k podobné dohodě o využití například letišť, jako teď schválilo Slovensko.

„Vlastně trochu závidím Slovákům, že oni, v době, kdy ještě ani nebyla válka na Ukrajině, dokázali dohodu s Američany uzavřít. Teď si neumím představit, proč by Američané chtěli zrovna k nám. Pokud ano, tak jedině v nějaké omezené míře, žádný Ramstein,“ dodává Václav Dolejší.

Jakou píseň Jana Černochová zazpívá, aby uvítala americké vojáky? Chtějí mít Američané vůbec něco společného s Českem? A byl větší úlet Peaceland, nebo Liberland? Čerstvou epizodu politické talkshow si poslechněte v přehrávači v úvodu!

Foto: Jakub Velička, Seznam Zprávy

Ostravská zastávka Vlevo Dole Všude Tour.

A pokud jste z Ostravy nebo se tam chystáte na víkendový sjezd KDU-ČSL, přijďte se podívat na naši živou tour. V pátek 22. dubna od 18:30 se na vás těšíme v Komorní scéně Aréna. Vstup je zdarma, kapacita je omezená – kdo dřív přijde, ten víc sedí. Budeme rádi, když si s námi posléze v divadelní kavárně dáte třeba pivo.

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího a Lucie Stuchlíkové, politických reportérů Seznam Zpráv.

Politické kauzy, problémy tradičních i nových stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Nový díl každou středu na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Své podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované