Hlavní obsah

Vlevo dole: Lečo jako luxus. Mají na něj už jen důchodci

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Kdo si to může dovolit?

Reklama

Článek

Sněmovnou hýbou důchody. Vláda chce nejdřív zabrzdit tempo růstu penzí a pak prosadit velkou reformu důchodů. Pokud ztroskotá jako její předchůdci, pro důchodový systém to bude katastrofa.

„V roce 2030 narazíme do zdi. Důchody rostly takovým tempem, že už dosahují přes 60 procent čisté mzdy. Spolu s neúprosným demografickým vývojem už to půjde jen těžko oddálit,“ myslí si Václav Dolejší.

Zatímco současným důchodcům se přidává, mladé generace mají strach, jestli vůbec nějakou penzi dostanou. To může narušit mezigenerační solidaritu do budoucna.

„S trochou nadsázky by se dalo říct, že na v současnosti luxusní komoditu – lečo Karla Havlíčka – už budou mít jenom důchodci,“ říká Lucie Stuchlíková.

Václav Dolejší má ale i optimistický důchodový scénář – až přijdou do důchodu silné generace, firmy se kvůli nedostatku zaměstnanců možná ještě začnou o penzisty přetahovat. A ti si rádi na částečný úvazek přilepší a půjdou do důchodu později.

Vybere za nás zatáčku neviditelná ruka trhu? A sáhla na vás někdy? Dluží Petr Pavel vládě podpis snížené valorizace? A jak vypadá důchodová reforma, ze které by se pozvracel i pes? Čerstvou, paprikou ovoněnou epizodu Vlevo dole si pusťte v přehrávači v úvodu!

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího a Lucie Stuchlíkové, politických reportérů Seznam Zpráv.

Politické kauzy, problémy tradičních i nových stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Nový díl každou středu na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Své podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované