Hlavní obsah

Vlevo dole: Piráti hrají o identitu. Pragmatik Bartoš se střetne s idealisty

Foto: vlada.cz, Seznam Zprávy

I když možná klame tělem, Ivan Bartoš je mezi Piráty rozhodně spíš realistou než snílkem.

Reklama

Článek

Piráti si v sobotu zvolí nové vedení a dosavadní předseda Ivan Bartoš má hned tři vyzyvatele. I když dlouholetý šéf pravděpodobně svůj post obhájí, dost možná mu místo spojenců strana jako místopředsedy zvolí spíše kritiky.

Dosavadní místopředsedové Olga Richterová, Radek Holomčík ani Vojtěch Pikal už své posty obhajovat nechtějí. A posledně jmenovaný po veřejné hádce na pirátském fóru kvůli kumulaci funkcí dokonce pozastavil členství ve straně.

„U Pirátů nejspíš trochu tečou nervy. Což je pochopitelné a musí si tím po volebním neúspěchu projít asi každá strana. Ale doporučovala bych hádky už moc neprodlužovat a rychle se konsolidovat před podzimními volbami,“ říká v podcastu Vlevo dole Lucie Stuchlíková.

Vyzyvatelé Ivana Bartoše, mezi které patří třeba senátor Lukáš Wagenknecht nebo Janka Michailidu, se shodují v jednom – strana opustila ideály a voliči jí přestali rozumět. A to se musí změnit.

„Ivan Bartoš je pragmatik a na fóru se střetne s tou částí Pirátské strany, která je přesvědčená, že se strana odchýlila od ideálů a měla by se k nim vrátit. Ale hlavní zemětřesení u Pirátů podle mě nepřijde na sněmu, ale později v tomto roce. Podle toho, jak to půjde ve vládě a jak dopadnou podzimní volby,“ myslí si Václav Dolejší.

Kdo jsou vyzyvatelé Ivana Bartoše? Čí novoroční projev nikdo nesledoval? Jaké předsevzetí si dávají Lucie s Václavem? A kde je Korda? To se dozvíte v aktuální epizodě politické talkshow Vlevo dole. Pusťte si ji v přehrávači v úvodu.

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího a Lucie Stuchlíkové, politických reportérů Seznam Zpráv.

Politické kauzy, problémy tradičních i nových stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Nový díl každou středu na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Své podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované