Hlavní obsah

Vlevo dole: Má na rodičovské zůstat Václav, nebo Lucie?

Foto: Seznam Zprávy, Profimedia.cz

Neptejte se, co může stát udělat pro vaše děti, ale co vaše děti můžou udělat pro stát.

Reklama

Článek

Zatímco se vláda zabývá hlavně důchody, odehrává se téměř bez povšimnutí zásadní zlom: propad porodnosti. V roce 2002 se narodilo nejméně dětí za posledních 18 let, meziročně o 11 procent méně.

Jak je to možné, když zrovna loňský rok byl rekordní s počtem sňatků? Manželství se vrací do módy, ale bez dětí? Proč vlastně, když každá vláda včetně té současné tolik mluví o prorodinné politice a aktivní podpoře rodin s dětmi? Jsou to snad jen sliby na papíře? Odpovědi hledají Václav Dolejší a Lucie Stuchlíková v politickém podcastu Vlevo dole.

„Důvody propadu porodnosti teď všichni teprve zkoumají, hodně je v tom obava z budoucnosti. Někdo v tom vidí víc dopady války na Ukrajině, jiný covidovou pandemii, další ekonomickou krizi a nejvíc asi nedostupnost drahého bydlení. A svou roli jistě hrají nepředvídatelná opatření a pomoc od státu,“ myslí si Dolejší.

Od státu očekávají rodiče malých dětí především tři věci: dostatečný rodičovský příspěvek, možnost umístit děti do školky a šanci pracovat alespoň na částečné úvazky. „V druhém a třetím bodě bohužel pořád patříme na chvost Evropy. Jako kdyby tady zahnízdila konzervativní představa, že žena má zůstat doma u plotny, pečovat o dítě – a o nic jiného se radši moc nezajímat,“ zlobí se Stuchlíková.

Můžete si dovolit děti? Kolik snesete feminismu v jedné epizodě podcastu? A měly by se rodičovské přídavky odvíjet od počtu jurečkovských „výchovných pohlavků“? Poslechněte si čerstvé vydání Vlevo dole!

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího a Lucie Stuchlíkové, politických reportérů Seznam Zpráv.

Politické kauzy, problémy tradičních i nových stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Nový díl každou středu na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Své podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované