Hlavní obsah

Vlevo dole: Pokus o bakalářskou podpásovku v Lánech nevyšel

Foto: ČTK

Jmenování v Lánech se neobešlo bez několika karambolů.

Reklama

Článek

Podcast Vlevo dole slaví právě dnes 2. narozeniny. Václav Dolejší a Lucie Stuchlíková se sešli u speciálního dílu, ve kterém oslavovali i probírali jmenování vlády Petra Fialy.

V Lánech došlo k dalšímu pokusu o ponížení ministra zahraničí Jana Lipavského. Kancléř Vratislav Mynář si při jmenování nového kabinetu Petra Fialy neodpustil uvést zástupce Pirátů jako „magistra, ehm pardon, bakaláře“. Právě nízký akademický titul byl jedním z argumentů, kterým se Miloš Zeman pokoušel Lipavského nominaci zablokovat.

„Byla to naprosto trapná, až nedůstojná situace. Možná to i trochu pana Lipavského vykolejilo, protože poté, co řekl ‚slibuji‘ a podepsal se, si zapomněl potřást rukou s Petrem Fialou a musel se k němu vracet,“ říká Václav Dolejší v podcastu.

„Ukázalo to, že na Hradě nemají jiné možnosti, jinou sílu. Když se chováte jako malé dítě v 2. třídě a na nic jiného se nezmůžete, ukazuje to spíš na vaši zoufalost. Náhoda to nebyla, magistra a bakaláře si úplně jednoduše nespletete,“ dodává Lucie Stuchlíková.

Během ceremoniálu se Miloš Zeman také v jednu chvíli ptal Vratislava Mynáře, proč neuvádí, čeho přesně jsou ministři bez portfeje (jako třeba Mikuláš Bek nebo Helena Langšádlová) ministři. Vedoucí prezidentské kanceláře mu musel v přímém přenosu vysvětlovat, že podle protokolu to je správně.

Hned prvním rozhodnutím nové vlády bylo zrušení nouzového stavu po 26. prosinci. „Ta tiskovka měla zpoždění asi 40 minut. V tom jsou teda úplně stejní jako Andrej Babiš,“ glosuje Lucie Stuchlíková.

Nová vláda by se ale podle Václava Dolejšího měla končícím kabinetem také inspirovat, třeba v marketingové obratnosti. Andrej Babiš si ještě na poslední chvíli v úřadu naplánoval otevření nové části dálnice D11. Sice ho nakonec nestihl, ale poslal za sebe alespoň dvojministra Karla Havlíčka.

V rámci speciálního vysílání Vlevo dole na Twitter Spaces se na politické prognózy dua Stuchlíková a Dolejší ptali i pravidelní posluchači podcastu. Který ministr je největší „neznámou“? Jak dlouho Fialova vláda vydrží? A je vánoční cukroví od lidovců dobré?

Odpovědi si poslechněte v přehrávači v úvodu článku.

P.S.: Omluvte prosím zhoršenou kvalitu hlasu Lucie Stuchlíkové. Narozeniny podcastu trochu oslavovala už včera.

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího a Lucie Stuchlíkové, politických reportérů Seznam Zpráv.

Politické kauzy, problémy tradičních i nových stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Nový díl každou středu na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Své podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované