Hlavní obsah

Vlevo dole: Setkat se s nakaženým Zemanem? Fiala to musí odmítnout

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Nad tím, kdy a jakým způsobem bude Petr Fiala jmenován do premiérské funkce, stále visí otazníky.

Reklama

Článek

Jmenování Petra Fialy premiérem je seriál, jehož zápletka se mění doslova každým okamžikem. Jmenován měl být dnes, prezident ale dostal covid. Jmenování se tedy přesunulo na neděli, prý za dodržení všech epidemických pravidel.

Ptáte se, jak je něco takového možné? Není. Nakažený prezident se osobně s nikým setkat nemůže, jak vzápětí potvrdila hlavní hygienička. A to ani kdyby se vymyslely nějaké extrabuřty – jako třeba skleněná krychle pro hlavu státu nebo jmenování takzvaně „na Sobotku“ na vzdálenost hole.

„Pravda je, že se bavíme o důležitém kroku – jmenování vlády. Který je ještě důležitější vzhledem k tomu, v jaké epidemické situaci se nacházíme. Ale veřejnosti by to vyslalo velmi špatný signál, kdyby se hledaly nějaké kličky z pravidel,“ myslí si Lucie Stuchlíková.

Václav Dolejší je přesvědčený, že jmenování v Lánech je požadavek prezidenta Zemana, který si nechce nechat ujít svoji ústavní roli. Fiala a jeho lidé by spíše uvítali jmenování na dálku. „Nedovedu si představit, že by tam Petr Fiala za těchto podmínek šel,“ soudí Dolejší.

Je evidentní, že na Hradě zase jednou rychleji tweetovali, než mysleli. S hygieniky totiž nápad na lánskou schůzku s pozitivním prezidentem nikdo nekonzultoval a ti jsou proti. Není tedy jisté, jak vlastně bude celý ceremoniál vypadat. A ani to, jak rychle vlastně vláda vznikne – Miloš Zeman si jistě nenechá ujít grilování kandidátů na ministry, i kdyby to mělo být jen přes zoom.

Shání Petr Fiala atombordel? Budou se prostrkávat papíry pode dveřmi jako sýr pod rouškou? A kdo si předání moci přeje víc – Fiala nebo Babiš? To si můžete poslechnout v novém Reaktoru, který se pro příliš bouřlivý vývoj tentokrát natáčel živě na Twitter Spaces.

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího a Lucie Stuchlíkové, politických reportérů Seznam Zpráv.

Politické kauzy, problémy tradičních i nových stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Nový díl každou středu na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Své podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované