Hlavní obsah

Vlevo dole: Skončí Válek dřív, než bude jmenován ministrem zdravotnictví?

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Vlastimil Válek často obšírně vysvětluje, jak se věci mají. A rád si vypomůže fotbalovými příměry.

Reklama

Článek

První krizí, kterou bude muset řešit vláda Petra Fialy, je exploze epidemie. Člověk by čekal, že nový kabinet má přesně promyšlený plán, co bude dělat od první vteřiny po převzetí moci. Zvlášť když je tu jeho Anticovid tým, který po celou dobu v opozici přinášel alternativní návrhy k opatřením Babišovy vlády.

Jenže jakékoliv vystoupení Vlastimila Válka, místopředsedy TOP 09 a budoucího ministra zdravotnictví, budí velké rozpaky. Téma pro aktuální epizodu politického podcastu Vlevo dole a politické reportéry Seznam Zpráv Václava Dolejšího a Lucii Stuchlíkovou.

„Bohužel často mu vůbec není rozumět, co a jak chce přesně udělat. Mluví hodně akademicky, jako kdyby přednášel na vysoké škole, a ne naléhavě přesvědčoval veřejnost o svých záměrech,“ míní Stuchlíková.

Kdo je vlastně Válek? Jednašedesátiletý politik je uznávaný lékař v oboru radiodiagnostika a náměstek ředitele Fakultní nemocnice Brno. Má rád cimbálovou muziku, sborový zpěv nebo počítačovou hru World of Warcraft.

„Mně přijde, že profesor Válek měl připravený detailní plán, jak změnit zdravotnictví k větší efektivitě, a velmi dobře věděl, kde se nejvíc plýtvá penězi a co s tím. Jenže to teď může hodit pod stůl a musí bojovat s epidemií. Vojenský vůdce by měl být větší cynik, který se nebojí rychle rozhodovat,“ domnívá se Václav Dolejší.

Jak dlouho zůstane budoucí ministr zdravotnictví ve funkci? Skutečně by ve World of Warcraft porazil Dominika Feriho? A zlepšuje nošení respirátoru i tónový rozsah? Dozvíte se v aktuální epizodě podcastu Vlevo dole. Pusťte si ji v přehrávači v úvodu.

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího a Lucie Stuchlíkové, politických reportérů Seznam Zpráv.

Politické kauzy, problémy tradičních i nových stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Nový díl každou středu na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Své podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované