Hlavní obsah

Vlevo dole: Záhada Středulových peněz. Vyluxoval je, nebo hasí dluhy?

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Podcasteři si tentokrát zaspekulovali o příčinách odstoupení Josefa Středuly z boje o Hrad.

Reklama

Článek

Tři dny do voleb. Petr Pavel a Danuše Nerudová shodili rukavice. Jenže se nepustili do Andreje Babiše, ale do sebe navzájem. Každý ze svaté trojice vytahuje poslední trumfy – Babiš cestu za Macronem, Pavel party pravdy a lásky a Nerudová poslední debaty s občany.

Největší drama se ale odehrává na transparentním účtu odstoupivšího Josefa Středuly. Těsně před Silvestrem dostal od člena ODS Richarda Benýška 5 milionů korun – aby je během pár dní těsně před odstoupením rozfofroval a pro charitu nechal necelé čtyři tisíce.

„Podle mě se Středula nezachoval rovně. Už v pátek se rozhodl, že odstoupí, ale ještě jel na kampaň k odborářům, pak na sjezd ČSSD, kde o ničem ani nepípl. A mezitím posílal miliony z účtu,“ říká Václav Dolejší.

Komu a na co přesně Středula miliony poslal, není z transparentního účtu jasné. Příjemce je povinen zveřejnit až po volbách. A u milionových či statisícových výdajů se uvádějí jen obecné fráze jako vedení kampaně nebo kontaktní kampaň.

„Existují dvě varianty. Buď Středula zjistil, že nemá na zaplacení faktur a Benýšek ho zachránil před dluhy. Nebo – a to už je takové naše konspirační okénko – peníze prostě vyluxoval,“ spekuluje Lucie Stuchlíková.

Dá se najít pět rozdílů mezi generálovou party v Rock Café a Schwarzenbergovým koncertem z roku 2013? Dostane Hrad novou účetní? A kdo je nejlepší kamarád Andreje Babiše?

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího a Lucie Stuchlíkové, politických reportérů Seznam Zpráv.

Politické kauzy, problémy tradičních i nových stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Nový díl každou středu na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Své podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované