Hlavní obsah

Vlevo dole: Zájemců o Hrad je 30, ale bojí se říct nahlas: Chci kandidovat

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Kandidátů na Hrad je dost, ale málokdo se k tomu otevřeně hlásí. Miroslav Kalousek mluví často o tom, jak by se měl prezident chovat.

Reklama

Článek

Velmi rychle přibývá osobností, které dělají vše možné, aby zaujaly veřejnost. Rok před prezidentskými volbami to vypadá, že rozjely kampaň. Ale kdepak – většina z nich se otázce, zda chtějí kandidovat, zuřivě vyhýbá. Zdá se, že termín oznámení kandidatury všichni považují za klíčový pro volební úspěch.

Agentura ČTK spočítala, že kandidátů je třicet. Nejaktivnější je bývalý náčelník generálního štábu Petr Pavel, který čile objíždí republiku a pořádá debaty. Rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová zase vydala knihu o tom, jak vidí budoucnost Česka.

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš si pořídil „obytňák“, aby mohl brázdit republiku a povídat si s lidmi jako v roce 2013. Šéf Senátu Miloš Vystrčil si chce uvolnit ruce a vzdát se stranických funkcí v ODS. A třeba takový Miroslav Kalousek v rozhovorech jednoznačně mluví o tom, jak by se měla hradní funkce vykonávat.

Téma pro aktuální epizodu politického podcastu Vlevo dole a jeho autory, Václava Dolejšího a Lucii Stuchlíkovou. „Mně přijde legrační taktika dvojice Babiš a Vystrčil, kteří se otázky na prezidentskou kandidaturu snaží odbýt tím, že se nejprve musí doma zeptat manželky,“ glosuje Stuchlíková.

Zatímco současná opozice má jasného favorita právě v Andreji Babišovi, vládní pětikoalice zatím vhodného člověka teprve hledá. A není vůbec jisté, zda se jí podaří shodnout se na jednom jediném kandidátovi.

„Každopádně kandidátům není vůbec co závidět. Čeká je dlouhá a špinavá kampaň, kde musí na všechny otázky odpovídat zásadně vyhýbavě, aby si to náhodou nerozházeli u nějaké části veřejnosti,“ dodává Dolejší.

Přáli byste to spíš Kalouskovi, nebo Paroubkovi? Je kandidatura Miloše Knora recese, nebo to komik myslí vážně? A kdy se konečně přihlásí Václav a Lucie? Poslechněte si prezidentský speciál Vlevo dole! Epizodu si můžete pustit v přehrávači v úvodu článku.

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího a Lucie Stuchlíkové, politických reportérů Seznam Zpráv.

Politické kauzy, problémy tradičních i nových stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Nový díl každou středu na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Své podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované