Hlavní obsah

Vlevo dole: Zemětřesení v Senátu. Tolik žen tam nikdy nebylo

Foto: Profimedia.cz

Poslechněte si Reaktor, rychlou epizodu Vlevo dole k finálním výsledkům senátních voleb.

Reklama

Článek

V senátních volbách uspěly ve třetině obvodů ženy, což by se mohlo zdát, že je málo – v případě Senátu ale můžeme mluvit o historickém průlomu. Vždyť horní komora už dlouhé roky funguje jako klub pro muže v pokročilém věku.

Letos získalo mandát devět žen ve 27 obvodech, což je nejvíce při pravidelné dvouleté obměně Senátu. Ve Valdštejnském paláci tak bude nově 19 senátorek, což je historický rekord. Pro Senát velký skok, ale ve srovnání se Sněmovnou nebo městskými zastupitelstvy je to pořád zatraceně málo - ženy představují pouhých 23 procent.

Liberální feministky se přesto neradují, protože mezi novými senátorkami jsou i dvě právničky, které dokazují, že i ženy mají právo se v politice znemožnit.

V Kroměříži byla zvolena Jana Zwyrtek Hamplová, která je spojená s dezinformační scénou – nejprve zpochybňovala covid, teď pomoc Ukrajině a sankce proti Rusku. A v Plzni se novou senátorkou stala Daniela Kovářová, jež coby exministryně spravedlnosti proslula výroky o sexuálním obtěžování jako přirozeném chování všech samců a samiček.

Nové senátorky jsou jen jedním z momentů volebního víkendu, který zaujal Václava Dolejšího a Lucii Stuchlíkovou, autory politického podcastu Vlevo dole na Seznam zprávách.

Udělal Andrej Babiš strategickou chybu, když všechnu svou energii a peníze soustředil jen na Jihlavu? Prodá po tomhle fiasku svůj obytňák, nebo stále ještě pomýšlí na prezidentské volby? A nestoupne vládním špičkám do hlavy triumf ve volbách, k nimž přišla pouhá pětina voličů?

Poslechněte si celý Reaktor v přehrávači v úvodu článku.

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího a Lucie Stuchlíkové, politických reportérů Seznam Zpráv.

Politické kauzy, problémy tradičních i nových stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Nový díl každou středu na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Své podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované