Hlavní obsah
Online

Volební maraton Vlevo dole minutu po minutě: glosy, srandičky i Zima

Nahlédněte do volebního štábu oblíbeného politického podcastu Seznam Zpráv.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Václav Dolejší, Lucie Stuchlíková a jejich hosté sledují a komentují výsledky 1. kola prezidentských voleb.

Článek

Političtí reportéři a moderátoři podcastu Vlevo dole pozvali své nejvěrnější fanoušky do speciálního volebního štábu v kavárně v centru Prahy, kde živě glosují vývoj prvního kola nejdiskutovanějších českých voleb. A vy se do něj můžete také podívat.

Lucie Stuchlíková a Václav Dolejší přizvali řadu hostů, kteří přispívají svým pohledem. Do štábu dorazili bývalý prezidentský kandidát Michal Horáček, novináři Jaroslav Kmenta a Jindřich Šídlo nebo spisovatelka Markéta Lukášková, členka prezidentské poroty Seznam Zpráv.

Nechybí ani postřehy ze sociálních sítí, vstupy politických reportérů Seznam Zpráv ze štábů prezidentských kandidátů nebo natáčení Reaktoru. Je to dynamické, vtipné a také trochu „punk“, jak je u Vlevo dole zvykem.

Volební štáb Vlevo dole sledujte živě ve videu v úvodu článku. Nejzajímavější momenty a výroky uvádíme v online reportáži.

  • Dorazil další host Jaroslav Kmenta

    Novinář a autor podcastu Prohnilí byl do volebního štábu Vlevo dole pozván jako vrchní babišolog.

    Foto: Seznam Zprávy

    Jaroslav Kmenta

  • Živé vysílání končí

    Milí diváci, přenos z volebního štábu Vlevo dole z Kavárny Na Boršově končí. Děkujeme za pozornost. Záznam Reaktoru uslyšíte v neděli ráno na Seznam Zprávách a v podcastových aplikacích.

    Foto: Seznam Zprávy

    Václav Dolejší a Lucie Stuchlíková se loučí.

  • Hilšer měl odstoupit

    Jeden z hlavních poražených je také Marek Hilšer.

    „Kdyby býval odstoupil, byl by téměř za hrdinu. Voliči mu to teď vysvětlili. Jednou prohrajete, nemáte tam lézt znovu,“ domnívá se Lucie Stuchlíková.

  • Fischer neunesl, že není favoritem

    „Pavel Fischer neusnesl svoji roli toho, že není žádný favorit, neunesl, že je stále vyzýván, aby odstoupil,“ říká Lucie Stuchlíková.

    „Nebudeme muset řešit otázku, zda může prezident odvolávat vládu, protože Bašta získal jenom necelých pět procent,“ všímá si Václav Dolejší.

    „Kandidát, který zvládne vyjít jen na jednu předvolební akci, a to ze své poslanecké kanceláře, zřejmě davy nestrhne,“ dodává Stuchlíková.

  • Největší porážka? Nerudová

    Co se v závěru kampaně Nerudové pokazilo? „Vylétla moc vysoko a její štáb byl moc sebevědomý, přestal komunikovat. Byli zaskočeni i kauzou, na kterou se měli připravit. Bohorovnost. Možná až arogance,“ rekapituluje Václav.

    „Nebyla to až tak špinavá kampaň. Což může inspirovat další ženy,“ podotýká Lucie v živém natáčení Reaktoru Vlevo dole.

  • O čem bude druhé kolo

    Z druhého místa by se lépe útočilo,“ poznamenává Václav Dolejší k těsnému výsledku a rozebírá možné scénáře druhého kola. Odhaduje, že se během kampaně před druhým kolem dozvíme výši výsluhy generála Pavla. „Zatímco Andrej Babiš bude říkat, že plat dává samoživitelkám.“

    „Pavel je ale v komfortnější situaci. Všichni za ním jezdí, aby mu vyjádřili podporu. Reakce Andreje Babiše na čtyřicetiminutové tiskovce byla až hysterická,“ shrnuje Lucie Stuchlíková.

  • Reaktor živě: Dolejší a Stuchlíková komentují první kolo

    Politický podcast Vlevo dole ve volebním štábu připravil první souvislou analýzu situace po prvním kole prezidentských voleb. Václav Dolejší a Lucie Stuchlíková jmenují tři největší překvapení: vysokou volební účast, fakt, že Andrej Babiš a Petr Pavel „vyluxovali“ hlasy ostatním kandidátům, a propadák Danuše Nerudové.

  • Zima: Koho budu volit v 2. kole, neřeknu

    „Koho budu volit já, to si nechám zatím pro sebe. Počkám si na to, jak se kampaň bude vyvíjet a odkud půjdou podpásovky. Svým voličům doporučuju, ať volí srdcem,“ řekl Tomáš Zima.

  • Tomáš Zima: Něco shnilého je ve státě dánském

    „Z medicíny jsem zvyklý bojovat o život pacienta do poslední chvíle. Šel jsem do toho i proto, aby lidé viděli, že má smysl se do toho veřejného prostoru pustit. Otázkou jsou samozřejmě peníze, měl jsem je zejména od malých podporovatelů,“ říká prezidentský kandidát Tomáš Zima. Ve volebním štábu Vlevo dole zopakoval, že negativní vliv na kampaň měly zejména volební průzkumy.

    „Když někdo jede na motorce českou krajinou, tak je to hero. Když někdo ví, že se narodí Moja, je to špatně,“ hodnotil ostatní kandidáty.

    Foto: Seznam Zprávy

    Václav Dolejší zdraví Tomáše Zimu, který v prvním kole prezidentských voleb skončil na posledním místě.

  • Šídlo: Babiš se bude snažit odradit voliče Fischera a Hilšera

    „Cesta Andreje Babiše na Hrad bude spočívat ve snaze odradit voliče ostatních menších kandidátů typu Pavel Fischer nebo Marek Hilšer, aby šli volit. Je otázkou, zda tu účast z prvního kola půjde zvýšit. Babiš se ji bude snažit zvednout a zároveň se pokusit odradit lidi, kteří budou volit proti němu,“ analyzuje situaci Jindřich Šídlo.

    „Závěr kampaně se Petru Pavlovi povedl, začal se usmívat, symbol flanelky fungoval – byť si myslím, že dospělý muž by ji neměl nosit na veřejnosti minimálně od smrti Kurta Cobaina v roce 1994. Andrej Babiš se ho bude snažit dostat do defenzivy, tisková konference se mu ale nepovedla. Zakládá si na tom, že je alfa samec české politiky, na té tiskovce ale tak nepůsobil,“ dodává Šídlo.

  • Změna na pódiu

    Lucie a Václav mají po odpoledním maratonu pauzu. Na improvizovaném pódiu je vystřídali analytik Jindřich Šídlo a moderátorka Lenka Kabrhelová. Začalo živé natáčení volební epizody zpravodajského podcastu 5:59. V podcastových aplikacích ji najdete ještě dnes večer.

  • Taktizovalo se i v táboře protivládních voličů

    Očekávali jsme také lepší výsledek Jaroslava Bašty, přiznává duo Vlevo dole.

    „Ale nakonec zřejmě podobně jako v druhém táboře převládlo taktizování a podpora silnějšího kandidáta, tím byl Andrej Babiš,“ dodává Václav Dolejší.

  • „Vy jste se docela spletli.“ Bastlová griluje podcastery

    „Tušil jsem, že finále bude jasné, ale myslel jsem, že Babiš a Pavel budou mít oba kolem 25 %. Přes 30 % jsem netipoval ani u jednoho,“ přiznává Václav Dolejší Marii Bastlové, moderátorce podcastu Ptám se já, která nyní podcastery zpovídá.

    „Nerudová měla smůlu na načasování své kauzy, vybuchla jí do klína v prosinci a vrcholila mezi svátky. Neměla tolik času na to, aby smyla stín podezření a kauzu na Mendelově univerzitě jasně vysvětlila,“ dodává Lucie Stuchlíková s tím, že propad Nerudové byl ještě výraznější, než očekávala.

    „Ale překvapila mě také její dnešní reakce. Předpokládal jsem větší pocit ukřivděnosti, ale vládne u ní pozitivní nálada,“ podotýká Dolejší.

    „Je to tak, ve štábu Danuše Nerudové jsem před chvílí byla a atmosféra je ‚sluníčková‘. Tolik mladých lidí jsem nikdy neviděla. Ale trochu zášti vůči týmu Petra Pavla kvůli vyhrocené kampani ve štábu je,“ potvrzuje moderátorka Bastlová.

  • Autoři Vlevo dole na grilu

    Na scénu přichází analytička a moderátorka Marie Bastlová, autorka Ptám se já. A rovnou začala Lucii a Václava grilovat. „Vy jste se docela netrefili,“ říká jim.

  • Lukášková: Největší proměnou během kampaně prošel Petr Pavel

    „Největší proměnou image během kampaně prošel Petr Pavel. Na začátku války na Ukrajině jsme spolu dělali rozhovor, byl velmi strohý, zaťatý. Na konci listopadu byl uvolněný, vtipkoval,“ říká Markéta Lukášková, spisovatelka a členka Prezidentské poroty Seznam Zpráv.

    „Na konci se podle mě hodně voličů rozhodovalo podle potenciálu porazit Andreje Babiše,“ dodává.

  • Výsledek Danuše Nerudové? „Masakr,“ říká šéfredaktor časopisu Reportér

    Je rozhodnuto. „Co mi z téměř finálních výsledků vyplývá jako nejpřekvapivější, je výsledek Danuše Nerudové. To je opravdu masakr, myslím, že takový propad nečekala,“ říká Robert Čásenský, šéfredaktor časopisu Reportér.

    „Výzva Josefa Středuly podle mě nestačila. Upřímně, proč by Středulovi voliči měli volit zrovna Danuši Nerudovou? To nedává smysl,“ dodává Čásenský.

    „Také z výsledků plyne fakt, že to, že se kandidatury nevzdali Pavel Fischer nebo Marek Hilšer, bylo nakonec jedno.“

  • Pohled do štábu Petra Pavla

    „Kolik lidí tam má flanelky?“ ptá se Václav Dolejší během telemostu do volebního štábu Petra Pavla kolegyně Michaely Rambouskové.

  • Michal Horáček chválí kampaň Nerudové. Byla důstojná a energická

    „Sledoval jsem tyto volby intenzivně. Byl jsem otevřeným příznivcem generála Pavla, ale chtěl bych ocenit kampaň Danuše Nerudové. To není jen tak, prosadit se do obecného povědomí, získat si lidi, nadchnout je svou energií. Bylo to důstojné a její kampaň přispěla ke kvalitě těchto voleb,“ říká bývalý prezidentský kandidát Michal Horáček.

    Foto: Seznam Zprávy

    Václav Dolejší, Michal Horáček a Lucie Stuchlíková komentují průběžné výsledky voleb.

  • Kmenta: Nečekal jsem, že tu budou dva silní kandidáti s komunistickou minulostí

    „Že budou ve finále zřejmě dva komunisté, to jsem více než 30 let po sametové revoluci nečekal. Chtěl bych se posunout dopředu, za 10 let to tu bude vypadat snad jinak. Divím se týmu generála Pavla, že do toho byli schopní jít,“ říká novinář Jaroslav Kmenta.

    „Společenská nabídka je taková, jaká je. To, že se vygenerovali dva kandidáti z demokratických pozic, kteří se dají volit, je skvělé. Ale ta nabídka není úplně pro mě. Jsem idealista, chtěl jsem, aby kandidoval ještě někdo jiný, kdo dokáže společnost sebrat za srdce,“ říká Kmenta.

  • Volební servis SZ

    Kromě volebního štábu Vlevo dole připravily Seznam Zprávy další rozsáhlý servis. Sledovat můžete v on-line reportáži dění z jednotlivých volebních štábů prezidentských kandidátů. Na hlavní stránce SZ.cz najdete aktuální čísla. Ale nejen to. Připravili jsme i predikci. V tuto chvíli odhaduje dva finalisty: Petra Pavla a Andreje Babiše.

Reklama

Hlavní zprávy