Hlavní obsah

Výdech: Jak poznat, že je na čase najít si terapeuta

Foto: Profimedia.cz

Kdy je třeba jít na terapii? A jak si najít terapeuta?

Reklama

Článek

Mnoho lidí trpí úzkostmi a dalšími psychickými obtížemi z války, pandemie, zdražování, energetické krize i klimatického kolapsu. Děsí nás budoucnost. Tyto pocity jsou ale k naší výhodě kolektivně sdílené.

Z hlediska psychologie je sdílení zkušenosti podstatné. „Sdílená lidskost, sdílení společné vize, společné mise. To všechno jsou strašně silné nástroje, které umí lidi mobilizovat,“ říká v podcastové sérii Výdech Miroslav Světlák, klinický psycholog, psychoterapeut a přednosta Ústavu psychologie a psychosomatiky Lékařské fakulty Masarykovy univerzity.

V rozhovoru o cestách k psychickému zvládání společenské a ekonomické krize zdůraznil, že nemusíme zůstat paralyzovaní kvůli strachu z budoucnosti. Musíme ale počítat s tím, že péče o duševní zdraví stojí nemalé úsilí. Lidem v této souvislosti radí dodržovat základy takzvané psychohygieny.

Soustředit se na přítomný okamžik, nevynechávat pravidelný pohyb (například v podobě jógy), číst knihy o duševním zdraví, nebo si třeba stáhnout jednu z mnoha dostupných mobilních aplikacích pomáhajících s odbouráváním stresu a napětí.

Pokud si ovšem nevíme rady a cítíme, že už je toho zkrátka moc, není třeba hned hledat psychologa či terapeuta. Světlák radí nejprve zajít za praktickým lékařem.

„Praktik je člověk, který vás dlouhodobě zná. Jako odborník navíc rozumí všem symptomům, které jsou spojené buď s nějakou závažnou nemocí, nebo právě s tím, co tak jednoduše z medicínského hlediska vysvětlit nejde,“ vysvětluje a dodává, že i obvodní lékaři zvládají první kontakt s psychickými potížemi pacienta, pakliže nejde o akutní případy.

Poslechněte si první díl pořadu

„Navíc nás může uklidnit už ten samotný rozhovor. Třeba tím, že praktik vyloučí, že nejde o nic vážného, možná vám řekne pár vět, které povedou k tomu, že zase naberete sílu a budete mít perspektivu, co dělat dál.“

Jestli to nestačí, je vhodné navštívit odborníka. Třebaže má každý nárok na psychologa nebo psychoterapeuta v rámci systému zdravotního pojištění, je nutné se připravit na to, že je velmi obtížné se k nim kvůli dlouhým čekacím lhůtám dostat. Další, a dostupnější, možností je „soukromý“ psycholog.

Jaké jsou současné možnosti odborné péče? Jaké jsou základy psychohygieny? Jak odbourávat stres a co při tom děláme špatně?

Poslechněte si celou epizodu podcastové série Výdech v přehrávači v úvodu článku.

Při přípravě podcastu Výdech chceme využít také vaše zkušenosti a dotazy. Aktuálně hledáme příběhy k tématu podzimní deprese. Jaké potíže vám způsobují změny času a počasí? Jak si v tíživém ročním období ulevujete od duševního napětí? Vyhledali jste pomoc odborníka? Pište na adresu vydech@sz.cz.

Výdech

Podcastová série o duševním zdraví. Novinářka Šárka Kabátová se ptá psychoterapeutů a odborníků, jak zvládat současné výzvy a zachovat klidnou hlavu.

Nový díl každý čtvrtek. Odebírejte na platformě Podcasty.cz, Apple Podcasts, Spotify a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Za úvodní konzultace děkujeme serveru Psychologie.cz a jeho šéfredaktorovi Janu Majerovi.

Reklama

Doporučované