Hlavní obsah

Audioknihu Vlasta Burian – Život za smích doplnily autentické nahrávky

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Kniha Vlasta Burian – Život za smích, jejímž autorem je filmový historik, publicista, scenárista a pedagog Pavel Taussig, se po čtyřech letech dočkala své audiopodoby.

Článek

Vychází u příležitosti 130 let od narození slavného komika doplněná o jeho autentické nahrávky. Burian se narodil 9. dubna 1891 a letos zároveň uplynulo 90 let od vzniku pražské scény v Jungmannově ulici, kde jako první působilo Divadlo Vlasty Buriana. Dnes zde v Pasáži Vlasty Buriana najdeme divadlo Komedie, které je součástí Městských divadel pražských. ČTK o tom za vydavatelství Supraphon informoval Vladan Drvota.

Taussig se v knize věnuje nejen období vrcholné slávy Buriana, ale i jeho pádu po roce 1945, kdy král komiků nespravedlivě obviněný ze spolupráce s nacisty působil jako pomocná síla na krkonošské boudě. V textu se pracuje s řadou dopisů pamětníků nejen tohoto poválečného zavržení. Citované dopisy a vzpomínky přinášejí nové poznatky o činnosti Buriana za okupace. V audioknize rozporuplným životem prvorepublikové hvězdy provází hlas herce Radúze Máchy. Dobové dopisy načetli Václav Jílek a Vladana Brouková.

„Když jsem ještě jako dítě občas sledoval filmy pro pamětníky, vždy jsem u Vlasty Buriana nejvíce obdivoval ten jeho zápal do hry a přemíru energie, která z něj přímo sršela. Působil na mě jako takové dospělé dítě, které to všechno upřímně hrozně moc baví, bez zábran a ostychu před čímkoliv. V těchto filmech pro mě byl vždycky naprostým zjevením a v dobrém slova smyslu až někým z jiného vesmíru, díky kterému se ten černobíle uhlazený filmový svět najednou stával barevnějším,“ sdělil Mácha.

V bonusové části audioknihy se nachází šestačtyřicet Burianových výstupů, písní a skečů tak, jak zůstaly zachovány na gramodeskách Ultraphonu a Supraphonu. „Audioknihu o Vlastu Burianovi vydáváme v supraphonské edici, v níž již vyšly tři tituly vzpomínek prvorepublikových hvězd: Případ Lída Baarová; Adina Mandlová vzpomíná a Život v rytmu swingu Jiřího Traxlera. V audioknize Život za smích dostane posluchač maximum informací o strmém vzestupu obliby Vlasty Buriana a zároveň si bude moci vychutnat genialitu i zvláštnosti jeho autentických nahrávek. Pochopí pak lépe tajemství jeho podmanivého kouzla, jímž si získával obecenstvo, a o to více pak prožije strašnou změnu nálady poválečné společnosti, když se k němu náhle obrátila zády,“ podotkla producenta audioknihy Naďa Dvorská.

Syn libereckého krejčího Burian se už před válkou v pražských kabaretech stal miláčkem publika a od svého debutu v roce 1923 hrál ve třicítce filmů – například jako Hadimrška, Funebrák, Lelíček ve službách Sherlocka Holmese, jako Anton Špelec či jako falešný Přednosta stanice. Za jeho herecký koncert je označován film U pokladny stál režiséra Karla Lamače, v němž si jako Kryštof Rozruch vzal na paškál i lajdáctví v pojišťovně či nabubřelé doktory z „lepší společnosti“. Účinkoval též v rozhlase, psal povídky, organizoval sportovní soutěže a aktivně sportoval.

Reklama

Doporučované