Hlavní obsah

Já nevím, jestli je Babiš ve střetu zájmů, brání premiéra Dostálová

Brífink ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové k auditu.Video: ČTK, ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) svolala na úterý dopoledne tiskovou konferenci k auditu, který poslala do Česka Evropská komise

Článek

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová uvedla, že audit týkající se střetu zájmů premiéra Andreje Babiše je v režimu důvěrné, dokud nepadne v celé věci finální rozhodnutí. Zpráva podle ní není finální, protože ke znění dokumentu se může ministerstvo ještě vyjádřit.

Evropská komise k tomu vyzývá v průvodním dopise, který je k auditu připojený. „Čeká nás ještě dlouhá cesta, řízení dále pokračuje a my se musíme se všemi body zprávy seznámit,“ dodala Dostálová.

Nevidí důvod, aby se Česko nebránilo „do posledního dechu“, nevyloučila ani to, že se obrátí na Soudní dvůr EU.

„S auditem nejsou seznamování ministři. Já ten dokument neznám. Znám jen průvodní dopis,“ uvedla Dostálová s tím, že audit není pro politiky ale odborníky, který případ řeší. Jestli tak audit vyznívá v neprospěch Andreje Babiše ministryně neví.

Ministryně zopakovala, že zatím dorazila z Bruselu anglická verze. Od chvíle, kdy bude audit přeložený do češtiny bude mít ministerstvo dva měsíce na odpověď. Dostálová očekává, že překlad bude tento, nebo příští týden.

Dostálová také uvedla, že pokud se úředníci neztotožní s některými závěry, neznamená to, že „šmahem vše odmítnou“. „Ale pokud bychom něco nepřijali, máme možnost vyvolat tzv. slyšení EK. Určitě budeme chtít o některých věcech hovořit tváří v tvář,“ řekla.

Novinářům představila časovou osu, podle které obdobná řízení postupují. „My jsme v bodě tři, těch bodů je sedm, čeká nás ještě dlouhá cesta. Nemůže se hovořit o tom, že ty procedury jsou ukončeny,“ dodala.

Audit ke střetu zájmů českého premiéra Andreje Babiše (ANO) v pátek do Česka poslala Evropská komise.

Podle EK musí ve lhůtě dvou měsíců po doručení českého překladu tuzemské úřady sdělit, jak provedou doporučení obsažená ve zprávě. Babiš v reakci na to EK kritizoval, že vykládá české právo, z pohledu ČR podle něj audit konečný není.

Obsah auditní zprávy nebyl zveřejněn a oficiálně nejsou známy ani výsledky. V jarní předběžné zprávě, která unikla do médií, EK konstatovala, že Babiš je ve střetu zájmů, protože má stále vliv na Agrofert, přestože ho vložil do svěřenských fondů. Babiš to odmítá.

Podle informací týdeníku Respekt konečná zpráva premiérův střet zájmů potvrzuje. Komise trvá na tom, že obsah zprávy je tajný, na žádost EK o důvěrné zacházení s dokumentem odkazuje i MMR.

Přečtěte si plné znění první verze auditu v češtině

„Evropská komise teď tvrdí, že je audit konečný, ale to neznamená, že má pravdu. Budou tam nějaké lhůty, ČR se k tomu vyjádří. Předpokládám, že pokud nebude (závěr auditu) v souladu s tím, co ČR tvrdila, tak ho určitě odmítne,“ uvedl Andrej Babiš. Komise podle něj nemá patent na rozum ani autoritu na to, aby vykládala české zákony.

Mluvčí holdingu Agrofert Karel Hanzelka sdělil, že společnost o doručení auditní zprávy ví. O dokument chce požádat MMR. Agrofert je přesvědčen, že vždy postupoval přesně podle zákona.

Reklama

Doporučované