Hlavní obsah

Audit je v pořádku. Peníze se totiž ztrácely jinak, říká nová hejtmanka

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Nová středočeská hejtmanka Petra Pecková (STAN).

Reklama

V pondělí ji středočeské zastupitelstvu zvolilo novou hejtmankou, hned nato začala Petra Pecková (STAN) plánovat rozpočet kraje na příští rok. Jenže v pátek do něj zasáhli poslanci: změnou daní vypadnou středním Čechám 2 miliardy.

Článek

K tomu čekají Peckovou kontroly smluv a zakázek po bývalé hejtmance Jaroslavě Pokorné Jermanové z hnutí ANO. Mírně se usmívá nad argumenty Pokorné Jermanové, že zakázky na opravy silnic byly vždy čisté - protože audity žádné chyby nezjistily. „Nepochybuju, že účetní audit je v pořádku. Protože ty peníze se tam ztrácely jinak,“ říká Pecková.

Vaším volebním maskotem byly růžové holínky – jako symbol, že se po převzetí kraje budete brodit bahnem. Do jakého jste už šlápla?

Do rozpočtu na příští rok. Převzali jsme kraj v okamžiku, kdy musíme rychle rozpočet sestavit a dát schválit. A ten rozpočet je naprosto tristní. Zaprvé je obrovský úbytek daňových příjmů kvůli covidu-19 – lidé prostě vydělávají méně peněz. A pak jsou to změny v daních, které na nás uchystala vláda a které Sněmovna schválila v pátek ve dvě ráno.

Ve čtvrtek jsme tady do noci seděli se všemi vedoucími odborů a radními a hledali každou korunu. Osekali jsme, co se dalo a našli úsporu 1,7 miliardy. Ale to jsme počítali, že daňový dopad na kraje bude ve výši osmi miliard. Ale po hlasování Sněmovny je to přes 12 miliard. Takže propad v rozpočtu Středočeského kraje bude cca 2,1 miliardy.

Co to pro kraj znamená?

Budeme mít jen na zajištění základních služeb. Zdravotnictví, sociální péče, školství, hromadná doprava a tak dále. Budeme se snažit zachránit co nejvíc velkých investic, na které je financování z Evropské unie nebo na které jsou už nasmlouvané výhodné půjčky z Evropské investiční banky. Ale padnou asi takové ty pěkné projekty, které mají lidé rádi.

Bohužel, musíme jít po prioritách. Ve čtvrtek, před hlasováním Sněmovny, jsme měli jednání Asociace krajů. Jednomyslně, bez ohledu na politický dres, jsme se všichni hejtmani shodli, že ten dopad na kraje bude fatální. No a v noci to dopadlo ještě hůř. To už je snad na nějakou hejtmanskou demonstraci.

Když končila bývalá koalice v čele s hejtmankou Jaroslavou Pokornou Jermanovou z ANO, všude opakovala, že co se týká peněz, kraj je v nejlepší kondici v historii. Je to tak?

Možná to tvrdila, ale čísla, která nám tahle koalice nechala, říkají něco jiného. Například odbor kanceláře hejtmanky: mám tady požadavky navíc za 27 milonů, se kterými se v rozpočtu vůbec nepočítalo, ale jsou na ně podepsané smlouvy. Takže na ně nejsou peníze. Například jde o smlouvy na tisk a distribuci časopisu Středočech, propagace v TV Praha a různé další mediální záležitosti. Nebo se ukázalo, že se teď na podzim opravily některé silnice, ale nebyly zaplacené. Budou se fakturovat až příští rok. Dělá to přes 119 milionů.

Proč? Ty firmy nechtějí svoje peníze?

Asi na to letos nebyly peníze. Nevím. Přišli jsme na to včera úplnou náhodou. Kolem jedné té silnice denně jezdím, a když jsem ji viděla v tabulce fakturací pro příští rok, říkala jsem si: Jak to? Vždyť už je kompletně vymazlená včetně značek? Normální přece je, že začínáte stavět, až když máte na tu věc peníze v rozpočtu.

V koaličním programu slibujete, že prověříte některé smlouvy a projekty. Dozvíme se tedy, jakou práci odevzdali ti slavní analytici hudebních festivalů a další utajovaní poradci, kteří tady brali desítky tisíc měsíčně?

Pakliže ty informace od úředníků obdržím a výstupy všech těch analýz vůbec budou existovat, tak je zveřejním.

A co když v počítačích tady nejsou? Minulé vedení kraje tvrdilo, že poradci vše odevzdávali písemně – a papíry že si loni odnesla policie. Což tedy bylo dost podezřelé.

To se může stát. Ale případ šetří policie a ta to jednou nějak došetří. Tak uvidíme, co bude mít. Ale také by výstupy své práce mohli ti autoři znovu poslat elektronicky. Asi to nepsali rukou na papír. A pokud to budou tvrdit, svědčí to o všem. Ale nemám informace, v jaké fázi teď šetření policie je.

Petra Pecková (45)

Od 16. listopadu je novou hejtmankou Středočeského kraje za hnutí STAN. Vystřídala Jaroslavu Pokornou Jermanovou z hnutí ANO. Od roku 2014 je starostkou Mnichovic. Vystudovala žurnalistiku, politologii a veřejnou správu. Několik let pracovala jako reportérka a scenáristka v televizi Nova. Je rozvedená, má dvě děti.

Zveřejníte jména všech neobvykle dobře placených úředníků kolem hejtmanky Pokorné Jermanové, kteří brali 150 tisíc měsíčně – a to díky mimořádným odměnám ve výši desítek tisíc měsíčně?

Čtyři jména, o která jste už dříve žádal, kraj zveřejnil. Musím říct, že ty odměny jsou nesmírně vysoké. U dalších úředníků, o nichž jste požadoval informace, jsem si vyžádala podklady o jejich odměnách. Mám je dostat příští týden. A pak budeme posuzovat každého zvlášť: jestli se jedná o vedoucího odboru nebo oddělení, jejichž soukromí je podle zákona chráněno méně, nebo je to běžný zaměstnanec. A podle toho rozhodneme o zveřejnění či nezveřejnění. Můj názor je, že když běžný zaměstnanec dostává odměny z veřejných peněz, které se naprosto vymykají normálu a jeho náplni práce, tak převládá veřejný zájem. A měla by se ta čísla zveřejnit.

Podezřelí poradci a VIP úředníci

V sérii článků Seznam Zprávy popsaly, jak odbor spadající přímo pod hejtmanku Jaroslavu Pokornou Jermanovou (ANO) utratil v roce 2017 přibližně pět milionů za externí poradce, kteří dostávali za práci na poloviční úvazek třeba i 70 tisíc korun. Případ vyšetřuje policie, dodnes není jasné, co přesně dělali - kraj tyhle informace tajil. Kolem hejtmanky se také pohybovala skupina VIP úředníků, kteří dostávali měsíční odměny až 85 tisíc korun. Někteří tak brali 150 tisíc měsíčně, rekordman měl dokonce 192 tisíc. Pod hrozbou exekuce podle informačního zákona kraj nedávno odhalil jména čtyř těchto úředníků - jde například o ředitele úřadu a jeho zástupce. Dalších patnáct jmen ale zůstává dál neznámých.

Kraj dal před třemi lety dotaci 10 milionů na mezinárodní sraz harleyářů. Mimochodem, hned několik radních a úředníků na těchto motorkách jezdilo. Budete chtít ještě dohledat, kde vlastně tyhle peníze skončily?

Mám informace, že za 10 milionů se pořídily inzeráty v zahraničních časopisech. A že to bylo na základě dvou faktur. Je to naprosto absurdní, když si vezmete, co by města, vesnice nebo neziskovky za tyhle peníze udělaly.

Středočeští silničáři si na řezání stromu platili šéfkuchaře, nakupovali předražené odrazky za desítky milionů, platili opravy silnic, ve kterých byly díry. Jak hluboko je tady potřeba říznout?

Stávající vedení správy silnic skončí, budeme hledat nový management. Nechám na radním pro dopravu Martinu Kupkovi (ODS), kdo všechno odejde. Za mě to určitě musí být ředitel Zdeněk Dvořák. Hned na ustavujícím zastupitelstvu jsme schválili vznik dozorčí rady krajské správy a údržby silnic. Není obvyklé, aby ji měla příspěvková organizace, ale je to proto, že se jedná o organizaci s mnohamiliardovým rozpočtem, která potřebuje zásadní dohled. Už jsme v rámci debat o rozpočtu řešili, že vyčlením peníze na znalecké posudky – abychom mohli zpětně zkontrolovat některé už provedené stavby nebo ty, které se teprve dělat budou. Můžeme si totiž myslet, že je nějaká silnice opravená ledabyle, ale to neprokážeme od stolu.

Seznam Zprávy letos například odhalily zakázku za 40 milionů na osazení svodidel reflexními plechovými páskami. Celý tendr byl nastavený tak, že mohla vyhrát jediná firma. Zastupitel za ODS Michael Pánek zase už před rokem zjistil, že správa silnic zaplatila milion za stříhání stromů, které se ale podle znaleckého posudku vůbec neuskutečnilo. Zakázku získala bez otevřené soutěže firma šéfkuchaře z luxusního hotelu.

Paní hejtmanka prohlašovala, že se na silnicích určitě nekrade, protože audity nic takového nezjistily. Je tam podle vás korupce?

Nepochybuju, že účetní audit je v pořádku. Protože ty peníze se tam ztrácely jinak.

A jak?

V rozdělování zakázek.

Předražují se, nebo se stavby šidí? Nebo oboje?

Předražování možná ani ne. Spíš se musíme zaměřit, kolik práce se odvádí a v jaké kvalitě. A další firmy musí vědět, že má smysl se do tendrů hlásit – protože ta výběrová řízení jsou otevřená a férová. Ne že firmy budou dopředu vědět, že vyhodí čas, peníze, a stejně nemají šanci vyhrát.

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Petra Pecková je od roku 2014 starostkou středočeských Mnichovic.

Na jaře kraj, ostatně jako všichni, horečně nakupoval respirátory a roušky za desítky milionů. Už tehdy se objevily informace, že může jít o zboží pochybné kvality. Máte informace, jak jsou s ním zdravotníci spokojeni?

Chci požádat odbor auditu, aby nákupy prověřil. Vypadá to totiž, že na jedné hromadě máme ochranné prostředky ze státní dodávky z Číny i ty nakoupené krajem. Neboli nevíme, co je co. Dostala jsem vysvětlení, že byla nepřehledná situace a distribuovalo se mezi 45 tisíc subjektů – lékaře, zubaře, školy, sociální služby… A příliš se neevidovalo.

Ale co je jasné: ochranné prostředky od státu nemají žádné certifikáty. Například rukavice: bavila jsem se s lidmi z nemocnic, kteří říkali, že jsou nevhodné pro zdravotníky, protože praskají. Hodí se spíš na úklid. Ochranné pláště jsou také naprosto nevhodné. Jeden typ praská, druhý je prý velmi malý. Ochranné obleky zase mají třídu dvě, ale záchranná služba potřebuje trojku až čtyřku.

Kdy jste pochopila, že byla chyba slíbit odcházející hejtmance, že za opozici dostane funkci šéfky kontrolního výboru s platem přes 90 tisíc měsíčně a s autem?

My jsme jim to neslíbili, nechci, aby to tak vyznělo.

No dobře, tak tiše tolerovat, že si tam ANO o vlastní vůli dosadí paní Pokornou Jermanovou.

Ani tiše tolerovat. Na jednání jsme si v rámci koalice řekli, že nebudeme kádrovat, koho si tam dají. A už tehdy padla obava, co když to bude paní hejtmanka. Ale my jsme to jako koalice moc neřešili, protože jsme si mysleli, že se tohle prostě nestane. Naivní. Když to udělali, nečekala jsem, že reakce veřejnosti bude takhle odmítavá. Ukázalo se, že paní hejtmanka je symbolem minulého vedení. A že by bylo absurdní, aby měla dál přístup do úřadu a pobírala tady peníze.

Reklama

Doporučované