Hlavní obsah

Audit na Bulovce: Podezřelé zakázky za 800 milionů korun

Nemocnice Na Bulovce podle ministerstva porušila zákon o zadávání veřejných zakázek.Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

 

Reklama

Ministerstvo zdravotnictví zveřejnilo výsledky auditu, který zadalo po červnové policejní razii ve známé pražské nemocnici.

Článek

Nemocnice Na Bulovce zadala v letech 2016 a 2017 bez výběrového řízení zakázky za více než 800 milionů korun, šlo o dodávky léčivých přípravků a ortopedických implantátů.

Vyplývá to z auditu, jehož výsledky zveřejnilo Ministerstvo zdravotnictví poté, co policie od června vyšetřuje rozsáhlý úplatkářský případ, který se právě Bulovky týkal.

Audit také nepřímo potvrzuje dosavadní zjištění policie, že veřejné zakázky zde cíleně získával jediný uchazeč, společnost První chráněná dílna severočeského podnikatele Tomáše Horáčka. Ten je ve zmíněné kauze hlavním obviněným.

Ministerstvo na základě výsledků auditu podalo trestní oznámení.

Další nemocnice, o které se ze stejného důvodu policie zajímá, mají do konce listopadu zhodnotit své smlouvy z minulosti.

Kromě Tomáše Horáčka jsou kvůli podezření ze zmanipulovaných zakázek obviněni i bývalá ředitelka Nemocnice Na Bulovce Andrea Vrbovská, její nástupce František Novák nebo bývalý ředitel Nemocnice Na Františku Robert Zelenák.

„Kontrola odhalila skutečně závažná zjištění,“ uvedl k auditu ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Nemocnice Na Bulovce podle ministerstva porušila zákon o zadávání veřejných zakázek. Nemocnice neprověřovala hledisko hospodárnosti ani neposoudila, zda jsou výdaje přiměřené, a neprovedla řídící kontrolu podle zákona o finanční kontrole.

Horáčkova chráněná dílna 

Kontrolní nálezy ukazují na cílenou manipulaci zakázek směrem k jednomu uchazeči.

Zakázky získávala už zmíněná společnost První chráněná dílna, která byla pouze zprostředkovatelem. Pro nemocnici zajišťovala služby od ostrahy objektů, obnovy sanitních vozidel, dodávek přístrojového vybavení po nákup tonerů do kopírek a tiskáren nebo vybudování automatického vjezdového systému.

„Máme vážné podezření, že docházelo k takzvanému bid riggingu, jinými slovy k domluvě uchazečů. Předpokládaná hodnota veřejné zakázky se často shodovala s cenou stanovenou ve smlouvě,“ uvedl ministr.

Ministerstvo kvůli závažným zjištěním policie nechalo prověřit smluvní vztahy ve všech svých přímo řízených organizacích a zjistilo, že rizikové smluvní vztahy má uzavřeno 25 organizací.

„Od všech našich přímo řízených organizací jsme si vyžádali přehled smluv a zakázek, které jsou spojeny s První chráněnou dílnou a společnostmi, jež jsou na ni napojeny. Zjistili jsme, že smluvní vztahy s těmito společnostmi má řada našich nemocnic, což je samozřejmě znepokojující. Požádali jsme je proto, aby do konce listopadu všechny tyto smlouvy zhodnotily, zda jsou ekonomicky výhodné, zda tam proběhla řádná soutěž v souladu se zákonem, a pokud ne, tak aby je přesoutěžily,“ uvedl ministr.

Ministerstva zdravotnictví a financí se také domluvila na společné kontrolní akci. Přímo řízené organizace mají do konce listopadu vyhodnotit smlouvy, které byly uzavřené před rokem 2010 a jsou stále platné.

Audit ukázal na známého lékaře

Audit na Bulovce pak podle informací serveru iDnes.cz ukázal na střet zájmů u známého ortopeda Pavla Dungla.

Z auditu podle serveru plyne, že uznávaný lékař, jehož mimo jiné vyznamenal prezident Miloš Zeman, nakoupil bez výběrového řízení umělé klouby od firmy svého syna za 14 milionů korun.

Pavel Dungl, který v minulosti operoval například Václava Klause nebo Miloše Zemana, si podle serveru iDnes.cz od nemocnice prostřednictvím firmy ORTO-REHA pronajal 600 metrů čtverečních na lůžkovou rehabilitační péči v pavilonu, kde jako přednosta kliniky působí. Podle informací serveru se z nemocnice ztratily znalecké posudky určující cenu pronájmu a dokumenty o tom, že nemocnice prostory nepotřebuje.

Na začátku října neúspěšně kandidoval v Praze 8 do Senátu.

Reklama

Související témata:

Doporučované