Hlavní obsah

Audit po Marksové: IT zakázky se prodražují o stamiliony - a stále nejsou hotové

Audit po Michaele Marksové: IT zakázky se prodražují o stamiliony.Video: Vojtěch Blažek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Bývalá ministryně práce se brání: Lidé z ANO na mně chtějí za každou cenu něco najít. Za IT jsem naopak ušetřila 650 milionů.

Článek

Když před šesti lety padaly počítače na úřadech práce a zaměstnanci museli vytáhnout tužky a kalkulačky, byl z toho obrovský průšvih. Ministr práce Jaromír Drábek z TOP 09 odstoupil a jeho náměstek Vladimír Šiška později dostal čtyři roky vězení za zmanipulované tendry na IT systémy.

Vyčistit resort od problémových a předražených zakázek pak měla ministryně Sobotkovy vlády Michaela Marksová (ČSSD).

Jenže současné vedení Ministerstva práce a sociálních věcí v čele s Jaroslavou Němcovou z ANO říká, že po její éře zbyla v úřadu snad ještě větší spoušť než po Drábkovi.

A znovu, že se to týká neustále prodražujících se IT systémů za stovky milionů. Které stále nejsou hotové - a přitom stojí třeba i třikrát tolik, než se na začátku plánovalo.

„Jdeme do desítek, v některých případech do stovek milionů korun. A na násobky toho, co se očekávalo. A co je nejsmutnější: k dnešnímu dni ty systémy nejsou dokončené,“ prohlásil v rozhovoru pro Seznam náměstek nové ministryně Oleg Blaško.

Například: Projekt se složitým názvem „Integrovaná podpůrná provozní data“ měl podle smlouvy vyjít na 102,2 milionu. Když ale ministryně Němcová a její lidé přišli loni v prosinci do funkcí, zjistili, že rozpočet se navýšil zhruba o dalších 200 milionů.

Podobné je to třeba i s ekonomickým systémem: ze 42,5 milionu se už cena vyšplhala na 87,7 milionu.

Podle náměstka Blaška to může svědčit o dvou věcech.

Buď někdo podcenil přípravu zakázky, zkrátka špatně spočítal, co všechno bude nový IT systém obnášet.

Anebo - a to spíš, protože podobných tendrů je na ministerstvu víc - to byl podle Blaška systém: Uzavřít smlouvu s firmou, která nabídla nízkou částku, a pak rozpočet v tichosti výrazně navyšovat.

Ministerstvo už kvůli tomu podalo trestní oznámení.

Ministerstvo chtělo vyhodit 14 tisíc funkčních telefonů.Video: Vojtěch Blažek, Seznam Zprávy

IT zakázky měl za předchozího vedení na starosti náměstek Robert Baxa. Dnes opakuje, že nemůže svoji práci obhájit - ačkoli totiž na ministerstvu z popudu nového vedení skončil, stále je pod služebním zákonem a povinností mlčenlivosti.

Bývalá ministryně Marksová pak říká, že jde o totální nepochopení, jak IT zakázky fungovaly: Soutěžila se prý jen takzvaná jednotková cena. A pak si za tuhle cenu ministerstvo objednávalo konkrétní práce na rozvoji systému. Podle toho, jak se například mění zákony v sociální oblasti.

„Okamžitě se to odrazí v informačních systémech. A to se všechno platí,“ vysvětlila Marksová. Dodala, že za její čtyřleté éry ministerstvo za IT ušetřilo 650 milionů.

Nové vedení ministerstva si však od specializované firmy objednalo hloubkový audit. Závěr zjednodušeně zněl, že smlouvy byly sepsané neurčitě. A že pod hlavičku rozvoje systému se dalo schovat cokoli a za jakoukoli cenu.

Celou reportáž o tomto a dalších problémech se zakázkami na Ministerstvu práce a sociálních věcí najdete v úvodu článku.

Reklama

Doporučované