Hlavní obsah

Audit: Stát platil za mapy a informace, které byly veřejné na internetu. Případ už šetří policie

Policie prošetří, za co platil Zdravotní ústav v Ostravě. Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

 

Reklama

Policisté dostali obsáhlý dokument, ve kterém kontroloři Ministerstva zdravotnictví popisují zjištění ve Zdravotním ústavu v Ostravě.

Článek

Hospodařením Zdravotního ústavu v Ostravě se začala zabývat policie. Konkrétně prověřuje podezření, že ústav vyplatil neoprávněně více než dvaceti firmám a lidem přes 80 milionů korun.

S takovým závěrem totiž přišli kontroloři Ministerstva zdravotnictví. Detaily, o co konkrétně se policisté budou zajímat, Seznam vyčetl z jejich dokumentu, který má kolem 260 stran.

Trestní oznámení na základě zmíněného auditu podepsal minulý týden ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch.

Udělal to poté, co mu úředníci předali závěry kontroly, kterou loni v květnu spustil jeho předchůdce Miloslav Ludvík.

Audit ministerstva popisuje řadu případů, kdy podle kontrolorů Zdravotní ústav v Ostravě neoprávněně vyplácel miliony .

Jedná se například o společnost Euromost Consulting, které ústav vyplatil více než 22 milionů.

Kontrola tvrdí, že ústav vyplácel firmě provize při podpisu některých smluv například na monitoring ovzduší nebo na informační systém průmyslového znečištění v Moravskoslezském kraji.

„Veškeré výdaje spojené s vyplacením provize za poskytnutí dotací od Moravskoslezského kraje byly vyplaceny neoprávněně,“ píšou v závěru kontroloři ministerstva.

Firma je ve smlouvách se Zdravotním ústavem v Ostravě zastoupena Marcelou Mostýnovou, ale ta nechce závěry auditu komentovat.

„Obraťte se na mluvčího zdravotního ústavu, kterému je kontrolní zpráva určena,“ uvedla Mostýnová.

Ani zdravotní ústav však není sdílnější. Poté, co kvůli výsledkům auditu rezignoval Petr Hapala, ho vede Šárka Doškářová a ta minulý týden ČTK řekla, že se závěry ministerstva nesouhlasí.

Seznamu pak řekla, že se ke konkrétním zjištěním nechtějí vyjadřovat.

Zakázky a mapy z internetu

Ministerstvo v kontrole zmiňuje i jméno bývalého náměstka ostravského primátora za ODS Lukáše Ženatého. Ten v minulosti působil mimo jiné jako poradce ministra životního prostředí Tomáše Chalupy.

Ženatý měl s ústavem smlouvu na poradenství. Kontroloři v této souvislosti rozporují zhruba 2,6 milionu korun, které mu byly vyplaceny.

Ministr zdravotnictví nařídil první velkou kontrolu:

Video: Radek Nohl

Uvádějí, že Ženatý ústavu mezi roky 2011 až 2012 fakturoval přes 800 tisíc. V tomto období podle kontrolorů doložil jen analýzu projektu Znečištěné ovzduší Ostrava–Milano.

„Tento materiál obsahuje veřejně dostupné informace o Itálii a dále odkazy na mapy znečištění zveřejněné na internetu. Žádné informace vztahující se k Ostravě materiál neobsahuje,“ stojí v závěrech ministerstva.

Ženatý Seznamu v SMS zprávě poslal jen stejnou reakci jako Mostýnová. „Obraťte se na mluvčího zdravotního ústavu, kterému je kontrolní zpráva určena.“

Kontroloři se zabývali také některými zakázkami. Třeba soutěž na dopravní služby za více než 46 milionů korun byla podle ministerstva připravena tak, aby preferovala určitého dodavatele.

Zdravotní ústav tak v tomto případě získal jedinou nabídku. Podal ji Richard Balcar. Tomu ústav platil také přes 72 tisíc měsíčně za reklamu a marketing. „Zdravotní ústav nevysvětlil, na základě čeho každý měsíc tuto částku proplácel,“ píší úředníci ministerstva.

Balcar přislíbil, že se k závěrům ministerstva vyjádří. Nakonec však svou odpověď ani po několika dnech neposlal.

Reklama

Doporučované