Hlavní obsah

Auditoři Bruselu jsou v Česku kvůli dotacím pro Agrofert. Pracovat budou v „utajeném“ režimu

Vybrali jsme pro vás důležité výroky, které v půli prosince 2018 zazněly během parlamentního slyšení ke střetu zájmů českého premiéra ve Štrasburku. Ohnivá obhajoba od komunistky Konečné i slova vděku Bruselu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Evropská komise nařídila kontrolu rozdělování dotací v České republice. Důvodem je možný střet zájmů premiéra Andreje Babiše. Ten podobný výklad striktně odmítá.

Článek

Auditoři, které do Česka poslala Evropská komise kvůli možnému střetu zájmu premiéra Andreje Babiše, začnou od čtvrtka pracovat přímo na „místě činu“.

Tým odborníků odstartuje svou několikatýdenní misi dopoledne na Ministerstvu práce. Seznamu to potvrdila mluvčí Barbara Hanousek Eckhardová.

Tým, jehož složení i přesný rozvrh komise tají, má prověřit, zda proplácení dotací z evropských fondů dosud v Česku probíhalo skutečně podle unijních pravidel. Ty mimo jiné jasně definují střet zájmů podnikajících politiků, ze kterého Evropská komise kvůli dotacím pro Agrofert (premiérův zemědělský koncern je aktuálně ve svěřenském fondu) nyní podezírá právě českého premiéra.

Kromě Ministerstva práce auditoři dorazí na Ministerstvo pro místní rozvoj, Ministerstvo financí a také na Státní zemědělský intervenční fond, který má vyplácení a následné proplácení dotací na starosti.

„Evropská komise bude kontrolovat jak minulé programové období 2007–2013, tak aktuální 2014–2020,“ říká mluvčí MPSV Eckhardová s tím, že rezort již je s auditory v kontaktu. „Evropská komise si již vyžádala dokumentaci, která bude ověřována, zejména metodické dokumenty, podklady k přípravě dotčených výzev a dále podklady k projektům příjemců z holdingu Agrofert.“

Celý příští týden pak auditoři stráví na Státním zemědělském intervenčním fondu.

Připomeňte si, jak holding Agrofert reagoval na prosincovou kritiku v Evropském parlamentu.Video: Seznam Zprávy

„Auditní šetření začíná 14. a končí 18. ledna. Podrobný program, co který den se bude probírat, ale zveřejňovat nebudeme, necháme auditory pracovat,“ potvrzuje mluvčí fondu Vladimíra Nováková. I od SZIF si komise vyžádala podklady, které dostala ještě před koncem loňského roku.

Závěry šetření plánuje komise vypracovat nejdříve v průběhu února.

Audit toho, jak v Česku funguje vyplácení evropských dotací (konkrétně v operačních programech rozvoje venkova, politiky soudržnosti a sociální politiky), nařídil eurokomisař pro rozpočet Günther Oettinger v půli prosince.

Oligarchové jsou zlo. Co všechno pronesli zahraniční europoslanci na účet českého premiéra?Video: Seznam Zprávy

Komisař zároveň pozastavil vyplácení evropských peněz pro celý koncern Agrofert. Vyšel tím vstříc i europoslancům, kteří po jednání 13. prosince v rezoluci přesně takový krok požadovali.

Komise dlouhodobě poukazuje na to, že ačkoliv premiér po změně tuzemské legislativy převedl zemědělský gigant do svěřenského fondu a formálně tak v jeho vedení již nefiguruje, ve střetu zájmu zůstává.

Takový názor podpořila i analýza, kterou si Komise nechala k Babišově situaci vypracovat. „Nezávisle na tom, zda může vykonávat kontrolu nad těmito subjekty či nikoliv, je jeho zájem na ekonomickém úspěchu Agrofertu a skupiny Agrofert zjevný,“ píše se v posudku.

Babiš jakýkoliv střet zájmů dlouhodobě odmítá. „V žádném střetu zájmu nejsem, chovám se přesně podle zákona, tak jak jej přijal parlament a jak to po mě český právní systém na základě lex Babiš vyžadoval. Svěřenské fondy neřídím ani neovládám,“ hájí se premiér.

Ministři a ministryně Babišova kabinetu: Co říkali před evropským slyšením na téma Babiš a střet zájmů?Video: Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované