Hlavní obsah

Aukce kmitočtů jde do finále. ČEZ čtvrtým operátorem nebude

Foto: Seznam Zprávy

Aukce kmitočtů míří do finále.

Reklama

Do aukce kmitočtů pro 5G se hlásí sedm firem. Ze hry ale vypadl horký favorit – společnost ČEZ přihlášku nepodala.

Článek

Aukce kmitočtů míří do finále, ale vstup případného čtvrtého operátora je stále nejistý. Do aukce se totiž nepřihlásil jeden z velkých favoritů, energetická skupina ČEZ. „Možnost účastnit se aukce na operátora 5G jsme dlouho a detailně analyzovali. Nakonec jsme se rozhodli přihlášku do letošní aukce nepodat,“ uvedl pro ČTK mluvčí firmy Ladislav Kříž.

ČEZ byl přitom považovaný za jednoho z horkých kandidátů na čtvrtého operátora. Mluvilo se také o jeho možné spolupráci s rakouským operátorem A1.

Český telekomunikační úřad dnes bez bližších podrobností sdělil, že v aukci je sedm zájemců. Těmi by vedle dosavadní trojice operátorů T-Mobile, O2 a Vodafone mohly být také také Nordic Telecom, Poda nebo SAZKAmobil, o kterých se v minulosti spekulovalo. Lhůta pro podání přihlášek do 5G aukce vypršela o půlnoci 30. září.

Souhrnná vyvolávací cena kmitočtů je 5,4 miliardy korun, což je asi o 900 milionů méně, než byl původní záměr úřadu v minulém roce. Samotná dražba kmitočtů má podle předsedkyně ČTÚ Hany Továrkové začít v první polovině listopadu. Podle odhadů může trvat do konce roku.

To, že by aukci mohlo ještě něco – například další vývoj spojený s nemocí covid-19 – zastavit, si ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček nepřipouští. Na přímý dotaz Seznam Zpráv odpověděl, že to nehrozí.

Všichni tři mobilní operátoři podmínky aukce už dříve napadli u soudu. Ten žaloby společností O2, T-Mobile a Vodafone zamítl. O2 si stěžuje také u Evropské komise.

Reklama

Doporučované