Hlavní obsah

Australan chtěl při novoročních oslavách v Melbourne postřílet co nejvíce lidí, policie ho zadržela

Australská policie zadržela muže, který na silvestra plánoval útok v MelbourneVideo: AP

 

Reklama

Dvacetiletý muž somálského původu byl zatčen a obviněn z příprav teroristického útoku. Neúspěšně se snažil sehnat zbraň, se kterou plánoval v Melbourne při oslavách Nového roku postřílet co nejvíce lidí.

Článek

Australská policie zatkla dvacetiletého muže, kterého obvinila z plánování teroristického útoku. Mladík jej připravoval na oslavy Nového roku v australském městě Melbourne. Plánoval střílet do davu na náměstí Federation Square, kde se minulý rok oslav zúčastnilo půl milionu lidí. Hrozí mu až doživotní trest. Podle policie žádné další nebezpečí nehrozí, jelikož zadržený neměl komplice.

Muž byl policií zatčen v pondělí v melbournské čtvrti Werribee. Policie tvrdí, že muže měla v hledáčku od ledna. Narodil se v Austrálii, ale jeho rodiče pochází ze Somálska. Na internetu si stáhl manuál teroristické organizace al-Káida a sympatizoval s Islámským státem. Neúspěšně se snažil sehnat si automatickou zbraň. Před soudem by měl stanout v nejbližší době.

Austrálie v roce 1996 zpřísnila zbrojní zákon po útoku Martina Bryanta, který v Tasmánii postřílel 35 lidí. Od změny zákona se podobný masakr v zemi neopakoval a mnoho zákonodárců označilo australský zbrojní zákon za příkladný.

V roce 2014 použil atentátník v kavárně v Sydney nelegálně drženou zbraň. Při útoku inspirovaném Islámským státem zemřeli tři lidé, včetně útočníka. Od tohoto roku australské úřady zvýšily výstrahu teroristické hrozby na stav „útok pravděpodobný”. Mladík je už 74. člověkem, který byl od té doby zadržen pro podezření z teroristické činnosti. V minulém roce policie zmařila sérii bombových útoků plánovaných na vánoční svátky na rušných místech Melbourne.

Reklama

Doporučované