Hlavní obsah

Australan nalezl kilogram a půl těžký kus zlata, jeho hodnota se pohybuje v řádu milionů korun

Zlato se nacházelo 45 centimetrů pod povrchem.Video: Šimon Felenda, Youtube.com

 

Reklama

Australan objevil pomocí detektoru kovu 1,4 kilogramu těžký kus zlata. Jeho hodnota odpovídá v přepočtu částce zhruba 1,6 milionu korun. Rozměrově nalezený nuget zlata odpovídal zhruba krabičce cigaret.

Článek

Australský muž objevil 1,4 kilogramu těžký kus zlata za pomoci detektoru kovů. Podařilo se mu to, když putoval po takzvaných zlatých polích.

Obchod v Kalgoorlie sdílel fotky zlata online. Cenu nugetu odhaduje na 100 000 australských dolarů, v přepočtu tedy více než milion a půl korun. Neznámý nálezce byl v hledání zkušený, řekl majitel obchodu Matt Cook BBC. Nález podobného rozměru se v oblasti podaří několikrát do roka.

Zhruba tři čtvrtiny zlata vytěženého v Austrálii pochází z regionu Kalgoorlie a kolem něj.

Pan Cook, který vlastní obchod s prodejem pomůcek pro hledání zlata, uvedl, že muž detekoval kus vzácného kovu asi 45 cm (18 palců) pod povrchem.

„Vešel do mého obchodu a ukázal mi nalezený nuget, zatímco na tváři mu zářil úsměv. Je to jen o něco větší než balíček cigaret. Hustota zlata byla neuvěřitelná, tak těžká,” řekl Cook.

Menší kusy zlata jsou v regionu častějšími nálezy, říká profesor Sam Spearing, ředitel Western Australia School of Mines na Curtin University. „Mnoho lidí chodí o víkendu jako hobby sbírat zlato. Ostatní lidé to dělají na plný úvazek,“ řekl profesor Spearing.

„Většina nalezeného zlata se nachází v méně než polovině kategorie uncí, ale často je shledávají.“

Reklama

Související témata:

Doporučované