Hlavní obsah

Australané oficiálně vzdali těžbu kobaltu v Česku, stát se zatím do průzkumu místo nich nehrne

Australané v Česku ložiska kobaltu dál zkoumat nebudou.Video: Aleš Černý, Seznam Zprávy

 

Reklama

Firma Auroch Minerals oznámila svým akcionářům, že nebude pokračovat v průzkumech ložisek kobaltu v krušnohorské Tisové.

Článek

„Auroch se nyní soustředí na nedávno získané projekty Arden a Bonventura v jižní Austrálii. Proto jsme se rozhodli nepokračovat v projektu Tisová v České republice,” popsal situaci v oznámení pro investory šéf Auroch Minerals Glenn Whiddon.

Auroch Minerals, respektive její dceřiná prospektorská firma Golden Pet, pomocí průzkumných vrtů zkoumala ložisko v okolí bývalého cínového dolu Tisová od loňského léta. V prosinci zveřejněné výsledky prvních testů ale nebyly příznivé - ukázaly, že kobaltu je v ložisku méně, než se čekalo.

Přesto chtěli Australané v průzkumu pokračovat a do vrtů investovat další peníze. Ministerstvo životního prostředí ale firmě Golden Pet po konzultaci s Ministerstvem průmyslu a obchodu nevydalo potřebné povolení (konkrétně Stanovení průzkumného území).

Rozhodnutí ještě není pravomocné, stále se čeká na posouzení rozkladovou komisí ministerstva. Naděje na změnu verdiktu je ale mizivá. Vzhledem k aktuálnímu oznámení Auroch Minerals není rozklad už ani reálně důležitý.

Žádost byla zamítnuta proto, že se v mezidobí změnil přístup státu k soukromým investorům. Obrat souvisí s předvolební kampaní hnutí ANO, KSČM a SPD ohledně krušnohorského lithia.

Na jejím základě ještě Sobotkova vláda v říjnu přijala usnesení, které nařizuje prioritizovat státní podnik Diamo před jinými prospektory a těžaři strategických surovin. Ačkoli v případě cínoveckého lithia (které už je v pokročilejší fázi, jež se odvíjí od nároků investora podle geologického a horního zákona) to nemůže nic změnit, dopadlo opatření třeba na průzkum kobaltu v Tisové.

I když má nyní tedy Diamo cestu volnou, nijak se do kobaltu nehrne, a průzkum tak pravděpodobně ustane. Podle ředitele státního podniku Diamo Tomáše Rychtaříka to je ale přesto pro stát příznivá situace.

„V současné době realizujeme průzkumy fluoritu a barytu, příští rok se budeme soustředit na grafit a další suroviny. Bezpochyby do budoucna dojde i na kobalt, jen není v současné době na pořadu dne. Nic se ale neděje, protože je již zajištěno, že bude neustále ochráněn zájem státu a vláda bude moci rozhodovat o tom, co bude se strategickou surovinou,” komentuje současnou situaci pro Seznam Rychtařík.

Reklama

Doporučované