Hlavní obsah

Australané si půl roku nevšimli překlepu na milionech bankovek

Bankovka s chybou se již dostala do oběhu.Video: Adam Ryšánek, Reuters

 

Reklama

Na australskou padesátidolarovou bankovku se vloudil překlep. Chybu ve slově responsibility (angl. zodpovědnost) objevil posluchač rádia Triple M téměř sedm měsíců poté, co bankovka vstoupila do oběhu. Platidlo podle Australské národní banky zastává až polovinu hodnoty veškeré australské hotovosti.

Článek

Australská centrální banka má problém. Možná trochu ironicky se tiskařům povedlo na padesátidolarovou bankovku napsat slovo responsibility (angl. zodpovědnost) jako „responsibilty”. Podle webu Reuters je padesátidolarovka nejrozšířenější australskou bankovkou, překlep se má nacházet až na 45 milionech jednotlivých bankovek.

Bankovka je v oběhu od 18. října 2018 a zobrazuje Edith Cowanovou, první ženu, která byl v roce 1921 zvolena do australského parlamentu. Chyba se nalézá ve výňatku z jejího prvního parlamentního projevu. „Je to velká zodpovědnost být tady jako jediná žena a chtěla bych zdůraznit, že je zapotřebí, aby se sem dostaly i další ženy,“ píše se v citaci, která se v mikroskopickém textu několikrát opakuje, a to vždy s chybějícím měkkým i.

Trvalo plných šest měsíců, než si překlepu – viditelného pouze s pomocí zvětšovacího skla – někdo všiml.

Australská centrální banka si je své chyby vědoma. Mluvčí banky znepokojenou veřejnost ujistila, že bankovky jsou i nadále zákonným platidlem a přehmat napraví v příštím tisku.

Reklama

Související témata:

Doporučované