Hlavní obsah

Australanka staví včelí hotely ze starých televizorů, chce návrat včel do měst

Australanka přestavuje staré analogové televizory na úly.

 

Reklama

Televizory by měly pomoct navrátit do příměstských oblastí původní druhy australských včel.

Článek

Když obrazovka televize zčerná nadobro, nemusí to být konec. Australanka Louise Cosgroveová přestavuje staré analogové televizory na úly, které poskytnou azyl původním druhům australských včel.

„Je to opravdu zajímavý, absolutně nádherný, podmanivý malý hmyz,” řekla Cosgroveová.

Její zeť jí nechal doma stovku recyklovaných televizorů a Cosgroveová chce s jejich pomocí vrátit divoké druhy včel zpět do příměstských oblastí.

Menší, bez medu a bez žihadel

Na rozdíl od evropských medonosných druhů jsou původní australské včely menší, nemají žihadla a netvoří ani med. V dutinách televizních obrazovek, které Australanka vyplňuje dřívky nebo cihlami, nakladou včely vajíčka a vychovají mladé.

„Původní druhy potřebují květiny, které kvetou v různých ročních obdobích. Když vysadíme různé druhy rostlin, budou poskytovat pyl a nektar pro divoké včely a opylovače, je to fantastické,” dodal Tobias Smith, vědec a ekolog z organizace Bee Aware Brisbane, který včely zkoumá.

V Austrálii žije asi dva tisíce druhů divokých včel. Jejich přirozené prostředí ale ničí rostoucí městské aglomerace. Podle Smitha by včelám také pomohlo, kdyby se omezilo používání pesticidů.

Reklama

Související témata:

Doporučované