Hlavní obsah

Austrálie dá na záchranu Velkého bariérového útesu dalších 8 miliard, podle environmentalistů to nestačí

Video: Lukáš Marek, AP, Reuters

 

Reklama

Austrálie slíbila vynaložit v přepočtu téměř osm miliard korun na boj proti znečištění ve snaze zachránit Velký bariérový útes.

Článek

Austrálie plánuje dát v přepočtu téměř osm miliard korun na záchranu Velkého bariérového útesu. Peníze z grantu půjdou především na zlepšení kvality vody.

Část peněz by měla například pomoci farmářům z pobřeží s hospodařením bez používání pesticidů.

Právě škodlivé usazeniny a pesticidy jsou podle australského ministra životního prostředí Joshe Frydenberga jedním z největších rizik pro útes.

Ochránci přírody vidí příčinu i v globálním oteplování. Útes ale ze značné části ničí i hvězdice trnová koruna.Ta se kromě drobných rybek živí jen korály a rozleptává je svými trávicími enzymy.

Austrálie se o záchranu útesu pokouší už řadu let. Například v roce 2015 si vymezila cíl, že sníží emise skleníkových plynů o 26 až 28 procent pod úroveň z roku 2005 do roku 2030.

Velký korálový útes přesto za poslední roky přišel o 30 % korálů. Environmentalisté dodatečné financování ocenili, problém to ale podle nich nevyřeší.

Útes podle australské větve organizace Greenpeace trpí i kvůli globálnímu oteplování a vláda by se měla zaměřit na boj proti němu. Záchrana útesu je podle něj bez omezení emisí uhlíku nemožná.

Reklama

Související témata:

Doporučované