Hlavní obsah

Austrálie nepřestane využívat a těžit uhlí, ačkoliv to doporučuje zpráva o klimatických změnách

Foto: Shutterstock.com

Těžba uhlí v Austrálii.

Reklama

Místopředseda australské vlády Michael McCormack uvedl, že Austrálie „rozhodně” s těžbou a využitím uhlí nepřestane. A to i přesto, že Mezinárodní panel pro změnu klimatu varuje, že má svět pouhých 12 let na to vyhnout se katastrofě spojené s klimatickými změnami.

Článek

Australská vláda nepřestane postupně využívat uhlí jako zdroj energie, jak doporučuje zpráva Mezinárodního panelu pro změnu klimatu (IPCC). Podle instituce, která spadá pod OSN a Světovou meteorologickou organizaci, by k úplnému vynechání uhlí jako zdroje energie mělo dojít do roku 2050. Oceánská země doporučení následovat nebude, vysvětlila to tím, že obnovitelné zdroje nemohou nahradit energii z uhlí.

Místopředseda australské vlády Michael McCormack uvedl, že Austrálie „rozhodně“ s těžbou a využíváním uhlí nepřestane. A to i přesto, že IPCC varuje, že má svět pouhých 12 let na to vyhnout se katastrofě spojené s klimatickými změnami. „Vláda nebude měnit svou politiku jen proto, že někdo navrhl, že jakási studie je cestou, kterou bychom se měli řídit,” řekl McCormack.

Ani lídr opoziční Australské strany práce Bill Shorten nepodpořil doporučení IPCC. Shorten ale volá po větším využití udržitelných zdrojů energie. McCormack uvedl v rozhovoru pro britskou televizi Sky News, že je pro zemi těžba uhlí velmi důležitá, protože vytváří 50 tisíc pracovních míst a uhlí poskytuje až 60 % elektřiny v Austrálii. Navíc se jedná o největší vývoz státu.

McCormack uvedl, že rozumí obavám, které jsou ve zprávě vydané panelem vyjádřeny – zároveň ale přiznal, že studii jako takovou ještě nečetl. „Jistě zvážím, co se tam píše. Ale fakt je, že těžba uhlí a uhelné elektrárny hrají zásadní roli v energetickém mixu Austrálie. A hrát budou,” řekl místopředseda vlády. A uvedl, že v dohledné době nevidí žádnou jinou surovinu, která by uhlí mohla nahradit.

Studii ale v jiných částech světa berou vážně – západní média věnují nové zprávě IPCC mimořádnou pozornost. Německý Die Welt své čtenáře varuje, že se radikální změna přístupu k problému netýká jen politiků, nýbrž každého z nás. Normou pro všechny by se pak ale měly stát třeba zeleninové dny a konzumace geneticky modifikovaných plodin. Pro Německo prý ze závěrů IPCC vyplývá, že by země měla už do roku 2025 realizovat kontroverzní „Kohleausstieg”, tedy odstavení všech uhelných elektráren.

Reklama

Doporučované