Hlavní obsah

Austrálie se potýká s extrémními vedry. Ze stromů padají přehřátí netopýři

Austrálie se potýká s rekordními vedry.Video: Zuzana Lachnitová, AP

 

Reklama

Rekordními teplotami a suchem trpí v Austrálii lidé i zvířata. Úřady v Novém Jižním Walesu vydaly varování kvůli kolabujícím netopýrům.

Článek

Austrálie se potýká s rekordními vedry. Nejvážnější je situace na jihu Austrálie, kde teploty už třetí den dosahují osmačtyřiceti stupňů Celsia. Podle australských meteorologů budou vedra převládat až do konce týdne, na některých místech by navíc mohlo dojít i k pokoření už překonaných teplotních rekordů, píše The Guardian.

Jihoaustralská vláda vydala varování před vedry. V nemocnicích kvůli vysokým teplotám skončilo už šestnáct lidí, sedm z nich muselo být hospitalizováno. V důsledku vysokých teplot se počítá s dalším zhoršením znečištěného ovzduší v Sydney.

„Úroveň ozonu je vyšší, celkově jsou hodnoty nejvyšší odpoledne a v podvečer,“ řekl pro The Guardian doktor Richard Broome. „Pokud lidé omezí svůj pobyt venku, nemusí se nejen ochlazovat, ale navíc se méně vystavují znečištěnému vzduchu,“ dodal Broome.

Vedrem kromě lidí trpí i zvířata. Kvůli příliš teplé vodě dochází k masivnímu úhynu ryb, který způsobuje zejména přemnožení zelených řas, které z vody odčerpávají kyslík. V Novém Jižním Walesu vydali zdravotnické varování kvůli kolabujícím netopýrům, ti jsou, jakožto nositelé různých virů, nebezpeční pro své potenciální lidské zachránce.

„Netopýr, který vás kousne nebo škrábne, je nositelem velmi nebezpečných nemocí. Jednou z nich je například virus způsobující vzteklinu. Takže pokud vás kousnou, musíte jít k doktorovi nebo na pohotovost tak rychle, jak je to jen možné,“ řekla agentuře AP ředitelka Úřadu veřejného zdraví pro Jižní Austrálii Fay Jenkinsová.

Kvůli vedrům hlásí možné zpoždění i železniční doprava. Australská vláda vyhlásila takzvaný červený kód, který navyšuje počet členů na pohotovosti v nemocnicích a zřizuje speciální telefonickou linku pro akutní případy.

Reklama

Související témata:

Doporučované