Hlavní obsah

Austrálie se těžce vyrovnává s vlastní historií. Lidé protestují kvůli útlaku Aboridžinců

V Austrálii demonstranti protestují proti oslavám výročí, které odkazuje na koloniální éruVideo: Reuters

 

Reklama

Proti Dnu Austrálie, který země slaví 26. ledna, protestovaly desetitisíce demonstrantů napříč kontinentem. Nelíbí se jim, že svátek připomíná výročí začátku éry útlaku původních obyvatel.

Článek

Desetitisíce protestujících napříč Austrálií vyjádřily nevoli k oslavám Dnu Austrálie. Národní svátek se slaví 26. ledna a demonstrantům se nelíbí, že výročí připomíná připlutí prvních britských kolonizátorů na kontinent.

S jejich příchodem a kolonizací Austrálie začaly totiž i represe Aboridžinců. První Evropané připluli v roce 1788 z Británie na území dnešního přístavu v Sydney a prohlásili zem za neobsazenou.

Nespokojení jsou Aboridžinci i někteří Australané

Sami původní obyvatelé nazývají svátek Dnem invaze. Podobné pocity z Dnu Austrálie mají i současní potomci kolonizátorů. Proto požadují změnu data svátku. Problém s nevyřešenou historií přiznávají i australští politici.

„Naše historie, historie Austrálie, je převážně světlým příkladem úspěchu, ale je tu, jak víte, i tragický dopad evropských osadníků na Aboridžince. Samozřejmě, že to bylo tragické, my tomu rozumíme. V minulosti se stala spousta chyb. Nyní se soustředíme na to, abychom je napravili,“ vyjádřil se k problému australský premiér Malcolm Turnbull.

V rámci protestů někdo poničil i sochu objevitele Jamese Cooka ve městě Melbourne. Cook je známý jako objevitel Austrálie, podle historiků je ale skutečným objevitelem Nizozemec Willem Janszoon. Sochu Cooka někdo polil růžovou barvou, namaloval na ni aboridžinskou vlajku a napsal nápis „žádná pýcha“.

Reklama

Doporučované