Hlavní obsah

Austrálie udělila azyl Saúdce, která utekla před rodinou

Austrálie udělí azyl prchající Saúdce.Video: Zuzana Lachnitová, AP, Reuters

 

Reklama

Mladá Saúdka s uprchlickým statusem se zatím stále nachází v Thajsku. Twitterový účet, který jí pomohl k získání azylu, byl deaktivován.

Článek

Osmnáctiletá Saúdka, která utekla od své rodiny poté, co se zřekla islámu, dostala azyl v Austrálii. Zprávu potvrdil šéf thajské imigrační policie, píše CNN. Udělení azylu zvažovala i Kanada.

„Ano, Australané jí zajistili azyl, nyní ale čekáme na to, kam se rozhodne odcestovat,“ potvrdil pro CNN šéf thajské imigrační policie. Rahaf Kunúnová, která se nyní nachází na blíže nespecifikovaném místě v Thajsku, ze země odcestuje hned, jak budou vyřízeny všechny administrativní záležitosti.

Kunúnová se do Thajska dostala poté, co uprchla od své rodiny při dovolené v Kuvajtu. Na thajském letišti na ní ale měli čekat saúdští velvyslanci, kteří jí zabavili pas. Kunúnová se zabarikádovala v hotelovém pokoji a zveřejnila sérii tweetů, které se rozšířily do celého světa. Twitterový účet, který jí pomohl k získání azylu, byl v pátek smazán.

Kunúnová v nich žádala o pomoc a ochranu před svou rodinou, která ji podle ní chce zabít, protože se zřekla Islámu. Kromě toho prý uprchla před nuceným sňatkem. Rodinní příslušníci ji navíc měli bít, zakazovat jí studovat nebo pracovat. Do Thajska dorazil i otec Kunúnové, se kterým se odmítla setkat.

Přpad se zkomplikoval i tím, že thajské úřady chtěly Saúdku vyhostit z administrativních důvodů, navíc k ní několik dní nepustili zástupce Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky. Ten dívce udělil uprchlický status.

Dívku na Twitteru za pouhých šest dní sledovalo přes 100 tisíc uživatelů. Nedlouho poté, co na Twitter napsala, že má pár dobrých a špatných zpráv, byl její účet deaktivován. Zřejmě z bezpečnostních důvodů.

Reklama

Doporučované