Hlavní obsah

Austrálie už má 25 milionů obyvatel, většinu přírůstku tvoří migranti

Foto: Lukáš Marek, Shutterstock.com

Austrálie pokořila hranici 25 milionů obyvatel.

Reklama

Populace Austrálie dnes podle oficiálních odhadů překoná hranici 25 milionů. V obrovské zemi s minimální hustotou zalidnění paradoxně začíná být těsno. Mluví se například o přelidnění měst i regulaci migrace.

Článek

Počet obyvatel v Austrálii se v posledním měřeném roce zvýšil o 388 000 lidí. Většinu z nich tvořili migranti - celkem 62 procent, zbylých 38 procent činil přirozený přírůstek.

Mezi přistěhovalci dominují lidé původem z Asie, především z Indie a Číny nebo Filipín. Do Austrálie ale odchází i hodně obyvatel z Velké Británie nebo Jihoafrické republiky.

Populace se za minulý rok zvýšila o 1,6 procenta, což podle demografky Liz Allenové z Australské národní univerzity odpovídá průměru, který si růst počtu obyvatel Austrálie drží od roku 1947.

Růst populace ale podle Allenové v budoucnu může znamenat problém. „Vyvolává to obavy a tlak na infrastrukturu. Plánů, jak to bude do budoucna s městy, zatím není mnoho,“ řekla Allenová BBC.

S jevem souvisí i urbanizace. Ta se zhoršuje především ve městech Sydney a Melbourne. Vláda proto chce přesvědčit Australany, aby se poohlédli po alternativních místech pro život. Pětadvacetimilionová populace Austrálie je rozesetá z velké většiny po pobřežních městech a to je podle vlády problém.

„Je tu spousta dalších regionů, které křičí po nových obyvatelích,“ řekl australský ministr pro občanství a multikulturní záležitosti Alan Tudge BBC. Přesto je většina území Austrálie neobydlená. Celková hustota zalidnění Austrálie činí necelé tři obyvatele na jeden kilometr a zhruba 20 procent povrchu země tvoří poušť.

V Austrálii platí přísná imigrační politika. V reakci na statistiky se ale ozývají hlasy australských poslanců a komentátorů pro ještě větší regulaci migrace. Zastáncem snížení přívalu migrantů do země je například bývalý premiér Tony Abbott. Za jeho vlády Austrálie v roce 2013 začala zavádět politiku nulové tolerance pro nelegální běžence, kteří se do Austrálie valili například z Iráku, Afghánistánu, Íránu nebo Srí Lanky.  Austrálie by podle něj měla snížit roční příjem migrantů o 80 000.

Reklama

Doporučované