Hlavní obsah

Austrálie zavedla bankovku, která je zčásti průhledná

Podívejte se, jak vypadá neobvyklá desetidolarovka, s níž začali nově platit AustralanéVideo: Reuters

 

Reklama

Nová australská desetidolarová bankovka ve středu vstoupila do oběhu. Obsahuje speciální prvky proti falšování.

Článek

Australané mohou od středy platit novou desetidolarovou bankovkou. Centrální australská banka ji opatřila několika ochrannými prvky, které mají zkomplikovat padělání.

„Uvedení nové bankovky o hodnotě deseti dolarů je milníkem našeho programu, který má dostat australské bankovky na špičku z hlediska opatření proti padělání,” uvedl guvernér banky Phillip Lowe ve svém prohlášení.

Součástí bankovky je zcela průhledný pruh uprostřed, pole měnící barvy, fluorescenční inkoust a vyvýšený reliéf. Všechny bankovky z nové série také obsahují prvky, které nevidomým usnadní rozeznat jejich hodnotu.

Na nových papírových desetidolarovkách zůstávají stejně jako dříve vyobrazeni australští spisovatelé Mary Gilmoreová a Banjo Paterson. Kromě motivů je zachována také velikost a barevná paleta.

Australská centrální banka doufá, že se nebude opakovat situace z minulého roku, kdy některé prodejní automaty nepřijímaly čerstvě vydané bankovky v hodnotě pěti dolarů.

Dosavadní sérii desetidolarovek bude banka postupně stahovat z oběhu, stále je však možné s ní v Austrálii platit.

Úpravy se v blízké době dočká také bankovka v hodnotě 50 dolarů. Podle australských médií má k emisi dojít na konci roku 2018. Zbylé hodnoty ze série budou představeny v následujících letech.

Reklama

Doporučované