Hlavní obsah

Austrálie zavřená až do roku 2022? Záleží na tom, jestli vláda sežene Pfizer

Foto: Profimedia.cz

Tvrdý lockdown v australském Sydney.

Reklama

Lockdown minimálně do září. To v úterý oznámila premiérka australského Nového Jižního Walesu poté, co číslo nově nakažených covidem-19 vystoupalo na 172 lidí. Celá Austrálie ale hlavně nestíhá očkovat.

Článek

Z pohledu zbytku světa banálních 172 nakažených je pro australský stát, respektive celou Austrálii, vůbec nejvyšší číslo od začátku pandemie. Jedním z hlavních ohnisek se paradoxně stal pohřeb, kterého se účastnilo asi padesát lidí. 28 z nich skončilo s nákazou covidem-19. V kontextu Evropy, Asie nebo Spojených států se zdá být číslo nízké. Austrálie ale od začátku pandemie razí strategii „nulového počtu případů“. Ta jí nyní nevychází především kvůli velmi pomalému tempu očkování.

„Vakcinace je klíčem k naší svobodě. Chci, aby byl srpen měsícem, kdy se všichni doočkují,“ řekla v úterý premiérka Nového Jižního Walesu Gladys Berejiklianová. Oznámila také prodloužení stávajících karanténních opatření, a to na další čtyři týdny. Chce ale, aby se děti s pomocí pravidelného antigenního testování vrátily do škol. Podobná pravidla by měla platit například pro zaměstnance obchodů s potravinami a supermarketů.

Nový Jižní Wales se tak s prodlouženým lockdownem přidal ke dvěma dalším australským státům, Victorii a Jižní Austrálii, které jsou aktuálně pod přísnými uzavírkami.

Bývalý australský ministerský předseda Malcolm Turnbull ostře kritizoval současnou vládu za nedostatečné zajištění vakcín proti koronaviru. Řekl dokonce, že je velmi pravděpodobné, že australské hranice zůstanou až do roku 2022 uzavřené.

Australská vláda vsadila na nepříliš šťastnou vakcínovou kartu. Nakoupila totiž nejvíce dávek firmy AstraZeneca, která měla celosvětový problém s rychlostí i objemem slíbených dodávek, navíc i s následně doporučenou vyšší věkovou hranicí očkovaných.

„Je to největší selhání vlády, jaké si pamatuji,“ řekl Turnbull pro stanici BBC. Data jeho výrok jen potvrzují. Dokončené očkování má pouhých 13 procent dospělých Australanů. „Proto jsme stále v lockdownu a proto je to frustrující, když se jiné části světa otevírají,“ dodal expremiér.

Frustrace je u Australanů opravdu čitelná. O víkendu do ulic Sydney i jiných velkých měst vyšly tisíce lidí a protestovaly proti přísným koronavirovým opatřením. Demonstrace provázely střety s bezpečnostními složkami, desítky lidí policie zatkla. Protestující porušili přísná pravidla, podle kterých mohou opustit své bydliště jen z vážných důvodů. Politici demonstrace kritizovali a odsoudili.

„Žádná země nebyla v boji s pandemií stoprocentní,“ bránil se premiér Scott Morrison na tiskové konferenci minulý týden, ještě před víkendovými protesty. Připomněl, že Austrálie ve srovnání s ostatními zeměmi zvládá pandemii úspěšně. Odmítl přiznat pochybení v nákupu vakcín a aktuálním pomalém tempu očkování.

Pomalá vakcinace ale způsobuje reálné problémy například i ve zdravotnických zařízení. Infekce se objevila v liverpoolské nemocnici, kde se nakazily dvě zdravotní sestry a jedna studentka zdravotnické školy. Nebyly plně naočkované. Poté se nakazilo dalších devět pacientů jejich oddělení.

Podle regionálního ministra zdravotnictví Nového Jižního Walesu Brada Hazzarda je nyní klíčové, aby federální vláda sehnala více dodávek vakcín od americké farmaceutické firmy Pfizer. Řekl, že je stát připravený na velkokapacitní očkování a že jediné, co nemají, jsou samotné vakcíny. „Jsme závislí na dodávkách zajištěných federální vládou,“ řekl Hazzard v úterý novinářům.

Reklama

Doporučované