Hlavní obsah

Australská policie zatkla tři muže podezřelé z plánování teroristických útoků

Muži byli podle policie příznivci Islámského státu.Video: Martin Zíta, AP, Reuters

 

Reklama

Australská policie v úterý zatkla tři muže podezřelé z přípravy teroristických útoků v Melbourne. Policejní akce se odehrála necelé dva týdny poté, co Australan původem ze Somálska v Melbourne zabil jednu osobu při útoku, který policie označila za teroristický čin, napsala agentura Reuters.

Článek

Policie vzala do vazby tři muže ve věku 30, 26 a 21 let. Všichni tři se údajně snažili získat poloautomatické zbraně, aby mohli zaútočit na dav lidí, a byli obviněni z plánování teroristického útoku. Všichni tři jsou občané Austrálie tureckého původu, dva z nich jsou bratři. V případě usvědčení jim hrozí doživotní trest vězení.

Policejní komisař státu Victoria Graham Ashton na tiskové konferenci uvedl, že policie má dostatek důkazů. Podezřelí sice zatím nebyli rozhodnuti, kde útok uskuteční, mělo to však být brzy. Cílem mělo být místo, kde se vyskytuje velké množství lidí. Chtěli jich co nejvíce zabít, dodal Ashton.

Podezřelí byli zatčeni při policejních raziích v severozápadní části města Melbourne. Policisté nyní procházejí asi 17 000 zachycených telefonických hovorů a 10 500 textových zpráv, které si mezi sebou členové skupiny vyměnili, aby získali jasnější představu o jejich plánech. Dotyční používali šifrovanou komunikaci. Přepis zpráv a hovorů zabere policii několik měsíců, napsala agentura Reuters.

Austrálie v současnosti považuje možnost útoku radikálů za „pravděpodobnou“. To je uprostřed pětiúrovňového systému hodnocení hrozeb. Na této úrovni je systém od svého zavedení v roce 2015.

Policie sdělila, že úřady muže vedly již dříve v patrnosti a zabavily jim pasy kvůli obavám, že by mohli cestovat do konfliktních oblastí v zahraničí.

Policie dodala, že muži byli příznivci Islámského státu (IS), s největší pravděpodobností ale nebyli touto extremistickou organizací řízeni. Nedomnívá se ani, že by měli napojení na útočníka z 9. listopadu.

Reklama

Související témata:

Doporučované