Hlavní obsah

Australská vakcína způsobuje falešnou HIV pozitivitu, Sanofi čeká odklad

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Po sérii úspěchů hlášených společnostmi vyvíjejícími vakcínu přišly dvě negativní zprávy. Vývoj australské vakcíny končí krachem a francouzsko-britská Sanofi-GSK se kvůli špatné účinnosti u starších lidí zpožďuje.

Článek

Austrálie odepsala slibného kandidáta na vakcínu proti koronaviru poté, co testy ukázaly, že dobrovolníci vykazují falešnou pozitivitu na HIV. Vláda už oznámila, že výpadek produkce australské firmy CSL, která na vývoji spolupracovala s Queenslandskou univerzitou (UQ), nahradí objednávky vakcín od jiných firem, informovala o tom BBC.

Vakcína byla teprve v první fázi pokusů, vykazovala nicméně dobrou účinnost při tvorbě protilátek proti covidu-19. Kromě toho ale také u některých dobrovolníků způsobovala vznik protilátek proti HIV, což způsobilo, že testy ukazovaly, že jsou HIV pozitivní. Šlo o „falešnou pozitivitu“, kdy zdraví jedinců nebylo ohroženo.

Odstranit chybu by podle CSL a UQ samo o sobě trvalo asi rok, což nakonec znamenalo rozhodnutí, že bude lepší projekt ukončit. „Je pravděpodobné, že by vakcína fungovala, ale nechtěli jsme mít žádné problémy s důvěrou, a to by právě falešná pozitivita testů mohla způsobit,“ řekl k tomu Brendan Murphy z australského ministerstva zdravotnictví.

„Je to devastující,“ okomentoval zprávu Paul Young z vedení vývoje vakcíny, který dle svých slov posledních 11 měsíců pro tento projekt žil a dýchal.

Experti z oboru rozhodnutí zastavit vývoj vakcíny podle BBC komentují jako „realistické“, reflektuje podle nich běžnou skutečnost vakcínového vývoje. „Obecně se na trh nedostane asi 90 % z vyvíjených vakcín. Jako globální komunita jsme už rozmazlení rychlostí a úspěšností vývoje dosavadních vakcín proti covidu-19,“ řekl odborník na infekční choroby z Australské národní univerzity Sanjaya Senanayake.

Austrálie kvůli krachu vlastní vakcíny zvýší objednávku od firem Astra Zeneca z 33,8 milionu na 53,8 milionu dávek, objedná také další dávky od firmy Novavax a objednáno už má deset milionů dávek od Pfizeru a BioNTechu.

Vakcína Sanofi až ke konci roku 2021?

Francouzská společnost Sanofi a britská společnost GlaxoSmithKline (GSK) v pátek uvedly, že jejich experimentální vakcína Covid-19 nefunguje dobře u starších lidí. To výrazně pozdrží začátek třetí fáze klinických studií, které měly začít ve Spojených státech v prosinci.

Společnosti místo toho uvedly, že plánují otestovat upravenou verzi své vakcíny v rámci menší studie 2b, která začne v únoru. Místo typických studií, kdy část z dobrovolníků dostane placebo, by ji vědci chtěli testovat ve srovnání s jednou z vakcín, u níž se očekává, že ji regulační orgány brzy schválí pro nouzové použití, píše web New York Times.

Mezi vakcíny, u kterých se v USA očekává brzké schválení, patří očkovací látky vyvíjené společnostmi AstraZeneca a Moderna, a také vakcína Pfizeru a BioNTechu, kterou výbor externích poradců amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) pro použití již doporučil.

Podle Reuters zpráva představuje zklamání na poli vakcín proti covidu-19, jež jsou vyvíjeny pomocí tradičnější metody ve srovnání s průlomovou technologií vakcíny proti covidu-19 od společností Pfizer a BioNTech, kterou tento týden začala očkovat Británie.

„U lidí ve věku 18 až 49 let měla vakcína Sanofi a GSK srovnatelnou imunitní odezvu jako u jedinců, kteří covid-19 prodělali. U starších osob byla ale zaznamenána nízká imunitní odpověď, zřejmě kvůli nedostatečné koncentraci antigenu,“ uvedla s odkazem na dnešní závěry studie Sanofi s tím, že vakcína bude dostupná „někdy mezi polovinou roku 2021 a 4. čtvrtletím 2021“.

Oznámení Sanofi a GSK agentura také označila za ránu pro smluvní partnery včetně EU, USA, Kanady a Británie, kteří si ve snaze zastavit pandemii covidu-19 rezervovali stovky milionů dávek. Společnosti Sanofi a GSK dosáhly v září dohody s Evropskou unií na dodání 300 milionů dávek, s USA na 100 milionů dávek a s Kanadou až na 72 milionů dávek.

Společnost Sanofi rovněž souhlasila s poskytnutím 200 milionů dávek do globálního vakcinačního programu COVAX, který má zajistit rovnoměrnou distribuci vakcín do celého světa. V minulosti společnosti oznámily, že v roce 2021 plánují vytvořit až jednu miliardu dávek. Protože státy po celém světě počítaly se stovkami milionů dávek vakcíny společností Sanofi a GSK, mohlo by oznámení globální distribuci vakcín pozdržet.

Před společnostmi Sanofi a GSK navíc podle NYT stojí obtížnější úkol než před jejich předchůdci, protože firmy zřejmě budou muset prokázat, že jejich vakcína je přinejmenším stejně funkční jako ty, které regulační orgány do té doby schválí.

Reklama

Doporučované