Hlavní obsah

Australská vláda chce zabránit dalšímu úhynu ryb, do řek a jezer bude vhánět kyslík

Australské vody se budou okysličovat mechanicky. Úřady chtějí zabránit dalšímu masivnímu úhynu ryb.Video: Valérie Dvořáková, AP

 

Reklama

Vláda nakoupila celkem 16 speciálních provzdušňovačů, které umístí na místa, kde bojují s extrémním suchem. V Austrálii v úterý naměřili rekordních 49 stupňů Celsia, nejvyšší teplotu od roku 1903. Minulý týden kvůli nedostatku vody a přemnožení řas uhynul téměř milion ryb.

Článek

Australská vláda oznámila, že chce do nejohroženějších jezer a řek mechanicky vhánět kyslík poté, co země zaznamenala masový úhyn ryb. Minulý týden jich v řece Darling v Novém Jižním Walesu uhynulo téměř milion. Od té doby se našlo ještě další 1 800 mrtvých ryb v jezeře Hume v jižní části státu.

Ministr pro regionální vody Niall Blair oznámil, že vláda umístila 16 speciálních přístrojů, takzvaných provzdušňovačů, do míst, kde je sucho nejhorší. Zároveň odmítl kritiku, podle níž vláda nechala odčerpat příliš mnoho vody z významného australského říčního systému, který tvoří povodí řek Murray a Darling.

V Austrálii teď padají teplotní rekordy. Na jihu ve městě Port Augusta naměřili 48,9 stupně Celsia, což je nejvyšší hodnota od roku 1903.

Podle odborníků za masivní úhyn ryb mohou vysoké teploty po celé Austrálii, extrémní sucho a přemnožení zelených řas. První velký úhyn zaznamenaly úřady už před měsícem, píše server ABC. Podle The Guardian tehdy uhynulo okolo 10 tisíců ryb. Vědci se obávají, že by některé druhy mohly z původních oblastí zcela zmizet. Mezi uhynulými rybami jsou cejni velcí, paokouni mramorovaní nebo okouni.

Reklama

Související témata:

Doporučované