Hlavní obsah

Australské aerolinky mají zatím utrum. Létat budou jenom vnitrostátně

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Australská letecká společnost Qantas zrušila veškeré mezinárodní lety až do konce října – s výjimkou letů na Nový Zéland. Situace se nemusí změnit ani do konce roku.

Článek

Verdikt vyplývá z rozhodnutí australské vlády uzavřít hranice země možná až do příštího roku. Představitelé Austrálie tak učinili ve snaze izolovat zemi od nakažlivého viru. „Vzhledem k tomu, že australské hranice budou nějakou dobu uzavřeny, zrušili jsme většinu mezinárodních letů až do konce října,“ sdělily aerolinky v prohlášení zaslaném BBC. „V nadcházejících měsících však stále plánujeme létat mezi Austrálií a Novým Zélandem,“ uvádí Qantas dále.

Na uzavřené hranice zareagovala také nízkonákladová letecká společnost Jetstar, která je dceřiným podnikem aerolinek Qantas. V současné době se hodlá zaměřit na zintenzivnění vnitrostátních spojů. Předpokládá totiž, že s postupným rozvolňováním uvnitř Austrálie poroste zájem lidí o levnější variantu letu.

Nárůst zájmu o vnitrostátní letenky pocítily i aerolinky Qantas. Jen za minulý týden vzrostl počet přepravených cestujících z 32 tisíc na dvojnásobek. Qantas navíc v prohlášení uvedly, že zvýší počet vnitrostátních letů o 15 procent oproti době před koronavirem. Aerolinky čekají jen na další rozvolnění opatření.

Zůstaňte doma

Ministr cestovního ruchu Simon Birmingham v tomto týdnu apeloval na obyvatele, aby letošní dovolenou strávili doma. Australští podnikatelé potřebují jejich podporu, sdělil. Rozhodnutí o uzavření hranic země bylo podle něj jedním z hlavních důvodů, proč se Austrálii podařilo v boji proti šíření covid-19 uspět.

„Bohužel si myslím, že pokud jde o otevření cestovního ruchu v Austrálii zahraničním turistům, tato myšlenka je ještě daleko,“ řekl tiskové agentuře National Press Club. Na otázku, zda je možné, že se hranice neotevřou až do příštího roku, odpověděl: „Myslím, že je to pravděpodobné.“

Přidání dalších letů

Letecká společnost Qantas je připravena mezinárodní letový plán navýšit, jakmile to vládní nařízení umožní. „Pokud by se cestování mezi Austrálií a dalšími zeměmi otevřelo a poptávka by se vrátila, můžeme do našeho letového řádu přidat další lety,“ uvedly aerolinky.

Qantas, stejně jako většina dopravců, byly tvrdě zasaženy omezeními zavedenými po celém světě. Během koronavirové krize doslova bojovalo o přežití hned několik významných leteckých společností včetně Virgin Australia, Thai Airways a kolumbijské společnosti Avianca. Další letecké společnosti byly nuceny propustit tisíce pracovníků a omezit provoz.

Začátkem tohoto měsíce Mezinárodní asociace pro leteckou dopravu (IATA) varovala, že letecký průmysl by letos mohl utrpět ztráty více než 84 miliard dolarů.

Reklama

Doporučované