Hlavní obsah

Australské deníky začernily své titulní strany. Protestují tak proti omezujícím zákonům

Foto: Twitter.com/withMEAA

Titulní strany australských deníků dnes zaplnily na protest proti legislativě začerněné texty.

Reklama

Titulní stránky australských deníků dnes zaplnily začerněné řádky textu s červeným razítkem „tajné“. Jinak největší rivalové – mediální domy News Corp Australia a Nine – se tak vzácně sjednotili na protest proti zákonům omezujícím přístup k informacím.

Článek

Austrálie v posledních dvaceti letech přijala několik zákonů, které podle tamních novinářů ohrožují investigativní žurnalistiku a brání právu veřejnosti na informace. Nová legislativa přijatá minulý rok prý zároveň kriminalizuje whistleblowery, kteří upozorňují na nesrovnalosti uvnitř úřadů, a novináře jednající ve veřejném zájmu. Právě whistlebloweři jsou ale pro novináře často zdroji, na jejichž zjištěních své články staví.

Kampaň novinářů podpořilo i několik lokálních televizních a rozhlasových stanic a zpravodajských portálů. Vystupňovala se kvůli raziím z letošního června, kdy policie prohledávala centrálu veřejnoprávní televize ABC a domov novinářky Anniky Smethurstové z mediální společnosti News Corp Australia kvůli jejím reportážím. Policie nejprve uvedla, že vyšetřuje pouze únik utajovaných informací. Následně však vyjádření změnila s tím, že vyšetřuje také ty, kteří informace obdrželi, tedy novináře. Zda budou čelit trestnímu stíhání, ale zatím stále není jasné.

Australský premiér Scott Morrison podle deníku BBC v neděli odmítl, že by vláda ohrožovala svobodu slova. Zdůraznil také, že zákony musí platit pro každého. „Pro mě, pro všechny novináře i pro kohokoliv jiného,” uvedl.

„Nikdo není nad zákonem, ale něco v naší demokracii nefunguje, jak by mělo, když nechráníme lidi jednající ve veřejném zájmu,” citoval dnes deník The Canberra Times výkonného ředitele rozhlasové a televizní společnosti ABC Davida Andersona. Austrálie podle něj v posledních letech zavedla zákony, které lidem ztěžují mluvit o nepravostech kolem nich a novinářům o nich psát.

Mediální organizace tak v pondělí předložily vládě seznam sedmi požadavků, ve kterých volají po reformách svobodného přístupu k informacím či po zákonu týkajícím se trestného činu pomluvy.

Reklama

Související témata:

Doporučované